OS 2022 i Peking

Nils van der Poel om uppladdningen inför OS: ”Extremt”

Av: 

Mattias Karlsson

SPORTBLADET

Nils van der Poel befinner sig i en extrem träningsbubbla i två månader.

Sedan i mitten av december har han varit isolerad i tyska orten Inzell.

– Det är extremt och inte askul, säger den 25-årige skridskostjärnan.

Nils van der Poel har inte setts på tävlingsbanan den den 10 december i kanadensiska Calgary.

Då åkte han till lilla byn Inzell bort från vänner, familj samt jul- och nyårsfirande.

– Jag träffar inte så mycket människor utanför träningsarenan överhuvudtaget. Jag har haft några kompisar hit en gång. Utöver det har jag inte träffat folk utomhus eller på träningar. Det är extremt och inte askul, men det är en månad av ett liv som är en investering som känns värd att göra. Det är en del av jobbet, säger Nils van der Poel.

Cyklar i Alperna

Dagarna är likadana med fokus på högintensiva ispass med två 10 000-meterslopp eller tre 5 000-meterslopp i skridskoarenan på förmiddagen.

På eftermiddagen är det två-tre timmar på cykel runt om i Alperna.

– Det är en schyst miljö. Den är förhoppningsvis schyst och inte full av snökaos, som det är ibland. Sedan håller jag på och ställer om tiden till Kina, jag går upp klockan fyra varje morgon. Det är coolt. Up in the force, säger Nils van der Poel.

”Enkelt liv leva”

Även om det livet kan vara psykiskt påfrestande, så är det något som han kan finna mening med.

– Jag mår ganska bra av det, jag känner att det är en väsentlig del av att lyckas med min måluppfyllnad för den här vintern. Så jag är väldigt trygg med att det här är det jag vill göra. Det är inte så här jag kommer att leva mina kommande år, med ett liv i karantän. När man är i sitt livs form inför OS så känns det väldigt bra att göra det. Det är för det mesta väldigt tillfredsställande. Det är ett väldigt enkelt liv att leva. Man har någonting varje dag som man bryr sig om och känns betydelsefullt, säger Nils van der Poel.

Lever ett dubbelliv

I stället passar han på att leva livet och hitta på skilda saker under andra tidpunkter på året.

– Att göra det som elitidrottare när man har sponsorer och mycket resultat bakom sig som pekar på att man är på väg mot det ädlaste man kan vinna som skridskoåkare, då är det här en klok investering. Det är till och med ett sunt sätt att närma sig det på i vissa perioder i karriären. Om man förbereder sig på det som jag har gjort där jag hade en hel sommar och höst när jag träffade vänner mest hela tiden, så vet jag att det nu kommer en period då det är fullt fokus på att prestera bra på OS. Jag har gjort väldigt många roliga grejer det här året, det har varit fantastiskt på många sätt. När man har satt in pengar på kontot, kan man ta ut dem igen. Lite samma tankar är det här, jag vet att jag kommer att umgås med mina vänner och gå på fina restauranger och ha det gott. När jag också vill prestera bra på OS, så får jag lägga en plan där jag kan lägga båda, säger Nils van der Poel.

Bättre form än någonsin

Inför vinter-OS i Peking har han blivit det kanske allra största svenska guldhoppet.

Förra året vann Nils van der Poel VM-guld på 10 000 meter och 5 000 meter i nederländska Heerenveen.

Nu har han världsrekord på båda distanserna och har vunnit säsongens fyra världscuptävlingar på dem.

– Det viktigaste just nu är att inte fucka upp något bara. Jag är i superbra form, jag är starkare än jag någonsin har varit. Jag har gjort bättre träningspass senaste veckan än jag någonsin har gjort. Jag är storfavorit till att vinna två distanser. Det viktigaste rent fysiskt känns som att inte bli sjuk och inte göra några klantiga misstag på slutet, säger Nils van der Poel.

Känner av kärleken

Han säger att han känner sig fysiskt starkare och har en bättre formtopp än inför VM.

– Mentalt är det bara att njuta av den här tiden. Det är inte säkert att jag någonsin kommer att vara så här duktig på att träna, så här bra på mitt jobb igen. Eller få uppleva den kärleken som jag bär med mig från inte bara vänner, utan andra nu också. Det är viktigast, säger Nils van der Poel.

Nu lever han med förväntningarna och pressen på sig att vara favorit på distanserna.

– Det är lagom seriöst. Man orienterar ett väldigt stor del av sitt liv utifrån att det här är viktigt, men man vet också att på det stora hela så spelar det egentligen ingen större roll. De allra flesta människor har inte vunnit OS och de mår ganska bra ändå. Så skulle jag misslyckas med det här, så är det väldigt förlåtande. Det gör det mentalt väldigt behagligt, det är en behaglig livsstil att ha, säger Nils van der Poel.

”Hämma mig själv”

Det går ändå inte att ta miste på självförtroendet och förhoppningarna han har inför OS.

– Det är den bästa grundformen jag någonsin har haft. Jag ser mig själv som min bästa skridskoåkare någonsin. Jag får hämma mig själv för att inte bli allt för kaxig när jag pratar om 10 000 meter på OS, men inför 5 000 så ser jag att det är en öppen tävling. Jag befinner mig i ett superbra läge om man vill vinna två OS-guld och bättre än någon annan skridskoåkare, men det är heller inte klappat och klart, säger Nils van der Poel.

Söndag den 6 februari och fredag den 11 februari på förmiddagen svensk tid är det 5 000 meter respektive 10 000 meter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Nils van der Poel lämnar testamente: ”Ibland behövde jag åtta öl”

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2022 i Peking

Nils van der Poel

Vinter-OS

Skridskor