Christer Ulfbåge, 80: ”Jag har haft en sagolik tur”

Uppdaterad 2022-05-08 | Publicerad 2022-05-07

I dag fyller Christer Ulfbåge 80 år.

Nu berättar den legendariske sportkommentatorn om det tuffa träningsschemat, det nya livet i solen och det akuta hjärtstoppet på golfbanan.

– Jag föll ihop och väcktes upp fem dygn senare på Karolinska.

Legendariske sportkommentatorn och programledaren Christer Ulfbåge gjorde sig ett namn jämte namnkunniga kollegor som Arne Hegerfors och Tommy Engstrand. Hans mörka trygga stämma blev hans signum och han arbetade ända fram till han var 71 år med att kommentera skidskytte tillsammans med parhästen Kalle Grenemark.

De senaste åren har Ulfbåge bosatt sig i den lilla byn Tavira i Portugal med hustrun Birgitta där han lever ett aktivt, men tillbakalutat liv.

Idag lördag fyller Christer Ulfbåge 80 år, något som redan har firats.

– Vi är tre gubbar som alla fyller 80 i år så vi hade en stor fest tillsammans för en vecka sedan. Det blev sittande middag och dans, det var en fantastisk fest uppe i bergen ovanför Tavira.

Den mörka stämman är kvar och orden forsar ur honom.

– Det var någon som sa att 80 är det nya 50 och det vet jag inte, men jag känner mig som en 60-åring. Jag rör mig väldigt mycket, jag har inte tränat så mycket på 40 år. Jag cyklar med en polare uppe i bergen, vi tar lite hjälp av en elcykel annars skulle vi inte komma upp för backarna, men det blir nog 3,5 mil varje gång i snitt. Vi försöker cykla minst två gånger i veckan, jag har inte tid att cykla mer för jag spelar golf, vandrar på stranden och går på gym.

– Jag och Birgitta gör nästan varje dag något som är bra för kroppen.

2013 föll Christer Ulfbåge ihop på golfbanan Bro Hof under en kändistävling. Hjärtat hade stannat och hans liv hängde på en skör tråd. Hans träningsiver idag hänger ihop med den händelsen.

– Så är det naturligtvis, men det har ökat i och med att vi flyttade hit. Det är så enkelt att träna här. Det är dessutom ett väldigt bra klimat för utomhusaktiviteter.

Hur mår du idag?

– Jag mår jättebra bortsett från att det som hände då innebar att jag tappade 25 procent av hjärtats kapacitet. Det är jobbigt när man ska gå med golfvagnen i uppförsbackar och då kommer den tunga andhämtningen och man sackar efter. Det är det enda jag känner av efter det som hände.

Lever du försiktigare på grund av det som hände?

– Nej, läkarna har sagt åt mig att leva som vanligt och hålla igång kroppen. Jag lyder läkarnas råd, jag försöker hålla igång och inte gå upp i vikt. Jag har snarare gått ned några kilo i vikt senaste halvåret.

Christer Ulfbåge förklarar vad det var som hände den ödesdigra dagen.

– Jag minns ingenting själv. Jag föll ihop på femte tee, sedan väcktes jag upp fem dygn senare på Karolinska och jag kom inte ihåg ett smack. Däremot kan jag berätta att fyra-fem månader efter det som hände så spelade vi Bro Hof igen. När vi kom till femte tee, alla killarna visste att det var här det hände, så bad jag att få slå ut först. Jag tyckte det var lite jobbigt, men jag slog en drive och det var dagens i särklass bästa drive. Det var en jobbig minut, att stå där jag föll ihop, men det kändes som att någon var med mig.

Christer Ulfbåge fortsätter:

– Mitt hjärta stannade i 13 minuter. Jag har haft en sagolik tur. De flesta som råkade ut för ett hjärtstopp på den tiden klarade sig inte.

Skaffat ett nytt umgänge

Hustrun Birgitta har hela tiden funnits vid hans sida.

– Det är tur att jag har en bra fru, hon hjälpte mig att komma ut på korta promenader. Hon har varit ett fantastiskt stöd. Birgitta har stöttat mig under den svåra tiden och är en fantastisk kvinna att leva ihop med.

De har som sagt bytt liv från kylan i Sverige till värmen och solen i Portugal, något de inte ångrar.

– Jag och Birgitta var nere med ett annat par på en golfvecka och vi åkte runt och tyckte det var väldigt trevligt. Sedan åkte vi tillbaka och så småningom var det en kvinna som visade den här lägenheten för oss, då tittade vi på varandra och diskuterade fram och tillbaka om vi skulle köpa. Till slut sa vi att vi köper och det har vi aldrig ångrat. Det är nu fem år sedan och det är skönt att ha något eget.

Hur ser livet ut där nere när du inte tränar?

– Vi är inte ensamma svenskar här utan vi har träffat många trevliga svenskar. Vi har skaffat oss ett nytt umgänge, vi har fått många nya trevliga vänner här och det är också en positiv grej. Vi var på korvgrillningsfest så sent som igår kväll. Vi har det så trevligt som man kan ha det här nere.

Hur går tankarna när du ser tillbaka på dina år i tv-rutan?

– Jag hade ett väldigt roligt arbetsliv, men efter jag lade av så har jag inte tittat tillbaka och tänkt att jag vill jobba mer. Jag jobbade tills jag var 71 år, inte heltid, men det var 66 skidskyttetävlingar varje vinter så jag hade att göra. Jag vill inte tillbaka, jag vill ha det här livet jag har nu.

Längtar ni hem någon gång?

– Vi ska hem till Sverige nu i slutet av maj och tillbringa sommaren där, vi har ett ställe på Ljusterö. Vi har barn och barnbarn där och vänner så det ska bli jättekul.


Christer Ulfbåge om…

…sina år som sportkommentator:

– Det är vissa tävlingar jag kommer ihåg. Jag jobbade på radion när Stenmark tog sina två OS-guld. Sedan var 5-milen i Sarajevo 1984 fantastisk. Hela 80-talet var svensk längdskidåkning på herrsidan helt fenomenal med Wassberg och Morberg och Svan.

– Sedan fick jag och Kalle Grenemark ta tag i skidskyttet, men det fick vi kämpa oss till. Jag var inne hos cheferna och sa att vi borde köpa skidskytte. ”Magda har ju slutat”, sa de. Jag stod på mig och till slut gav de med sig. Vi började i SVT24, men när Vinterstudion startade så fick vi flytta in med de ”fina” grenarna. Ganska snart var vi tittarmässigt förbi alpint och jämsides med längdskidåkningen.