Ny svensk skridskohistoria kan skrivas i Calgary: ”Väldigt speciellt”

Nils van der Poel siktar på att bli den första skridskoåkaren under sex minuter på 5 000 meter.

Kommenterar gör legendaren Tomas Gustafson som tog OS-guld och satte världsrekord i samma arena i Calgary.

– Jag hade velat vara där, det blir väldigt speciellt, säger 61-åringen.

Det är några av de största svenska idrottsögonblicken när Tomas Gustafson vann OS-guld på 10 000 meter och 5 000 meter samt slog världsrekord på den förstnämnda distansen i Calgary 1988.

Nu har vi åter en svensk skridskoåkare som är bäst i världen och ska tävla i samma arena.

Samtidigt som Tomas Gustafson kommenterar i Viaplay när ny svensk idrottshistoria kan skrivas.

”Väcker känslor”

25-årige Nils van der Poel vann VM-guld på 10 000 meter och 5 000 meter i Heerenveen tidigare i år.

Det blev nytt världsrekord på 10 000 meter med tiden 12.32,95 och på världscupen i Salt Lake City förra fredagen blev det nytt världsrekord på 5 000 meter på tiden 6.01,56.

Den här fredagskvällen siktar Nils van der Poel att slå nytt världsrekord och komma under drömgränsen sex minuter.

– Det är klart att det väcker känslor och väcker minnen att det är i Calgary och samma arena. Jag kan relatera till mycket kring tävlingarna. Jag hade velat vara där, det blir väldigt speciellt. Nu blir det inte så mycket resor på grund av pandemin, så jag får kommentera från Stockholm. När folk har frågat om förväntningarna har jag varit lite skämtsamt kaxig och ställt krav. ”Svenskar har slagit världsrekord där förr och ... det var ju jag”, säger Tomas Gustafson.

”Riktigt tuff utmaning”

Historia knyts ihop när vi får uppleva nya svenska skridskoframgångar genom Tomas Gustafson.

– För två år sedan kommenterade jag världscupen i Calgary, men då var ju inte Nils van der Poel med. Nu får tävlingarna i Calgary en helt ny dimension för mig. Då kommer känslorna kring det jag gjorde fram mer, även om det är över 30 år sedan. Det är klart att det blir speciellt med Calgary för mig. Precis som med Nils Van der Poel var jag målmedveten och tränade hårt. Det är inget man fixar på ett år, utan man lägger upp en långsiktig plan och jobbar efter den, säger Tomas Gustafson.

Förutsättningarna finns på att det blir ännu en stor framgång den här fredagskvällen med den självsäkra målsättningen.

– Det ska bli väldigt spännande, det skulle vara en fantastisk prestation för det är en riktigt tuff utmaning. Han har ju lyckats med det han har sagt tidigare. Jag pratade med honom i natt och han var fast besluten att göra ett försök. I förberedelserna har de sett att det är möjligt, så det är vad han kör för nu. Det finns ju ändå marginaler, han slog ju världsrekord i Salt Lake City utan att göra ett optimalt lopp. Calgary är tillsammans med Salt Lake City den snabbaste banan och ligger på 1100 meters höjd, vilket är en fördel. Nu har Nils van der Poel dessutom första inner, vilket han kan tjäna minst en halv sekund på, säger Tomas Gustafson.

Tomas Gustafson.
Tomas Gustafson.
Tomas Gustafson efter OS-guldet i Calgary på 5 000 meter.
Tomas Gustafson efter OS-guldet i Calgary på 5 000 meter.

Stort OS-hopp

Nils van der Poel inledde också säsongen med att vinna 5 000 meter i Polen och 10 000 meter i Stavanger på världscupen.

– Efter årets första tävling ifrågasatte han ju vad konkurrenterna hade gjort i sommar. Han känner själv att han är överlägsen och han har höjt nivån enormt. På det sättet han gör det på lång distans saknar motsvarighet. För det är inte så att de andra åker dåligt, det är att han åker så overkligt bra, säger Tomas Gustafson.

På OS i Peking är Nils van der Poel ett av de största svenska guldhoppen på båda de långa distanserna.

– Det är fantastiskt kul att följa honom när han gör det på det här sättet. För han kom inte tillbaka och bara låg på femte-sjätte plats, för att sedan kämpa sig upp i toppen. När det gällde snacket om bragdguldet så tycker jag inte att det bara handlar om själva bragden, utan det är hela paketet Nils van der Poel med hur han har tagit sig an det han presterat. Det är så mäktigt, säger Tomas Gustafson.

Sändningen i Viaplay startar klockan 20.25 på fredagskvällen, Nils van der Poel åker 5 000 meter klockan 22.35 svensk tid.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.