NHL

Attacken på Jonathan Toews: ”Hans beteende är ynkligt”

Erik Granqvist känslosam: ”Jag bara grät”

Av: 

Simon Norberg

SPORTBLADET

Jonathan Toews, 33, har försvarat de ansvariga i Chicago Blackhawks trots att de mörkade övergreppen på Kyle Beach.

Något som fick Erik Granqvist att gå till attack.

– Bort med C:et från hans bröst, han är ingen kapten, säger experten i Viaplay.

För ett par dagar offentliggjordes utredningen kring den stora sexskandalen i Chicago Blackhawks mästerlag från 2010.

Offret som i elva års tid varit anonym, och refererats till som ”John Doe” i USA, trädde fram i en 25 minuter lång videointervju med TSN.

Det var Kyle Beach, 31.

Det som hände var att storklubbens dåvarande videocoach Brad Aldrich förgrep sig sexuellt på honom. Aldrich fick alltjämt jobba kvar inom organisationen trots att dåvarande huvudtränaren Joel Quenneville och general managern Stan Bowman kände till anklagelserna.

”Jag bara grät”

Direkt nyheten briserade började huvuden att rulla. Quenneville tvingades lämna jobbet som huvudtränare för Florida samtidigt som Bowman, tillsammans med vicepresidenten för hockeyverksamheten, Al MacIsaac, avgick med omedelbar verkan från sina poster i Chicago.

När Erik Granqvist i Viaplays hockeystudio under lördagskvällen pratade om skandalen blev experten känslosam.

– Det var 25 minuter där Kyle Beach berättade utifrån traumat han utsattes för. Jag bara grät, det var bland det tuffaste jag sett. Det här är tystnadskultur när det är som värst, säger han i sändningen.

Jonathan Toews var lagkapten för Chicago Blackhawks under 2010. När han pratade med media efter att historien blivit känd sa 33-åringen att han fick höra talas om det inträffade först säsongen efter och då hade Aldrich redan lämnat klubben.

Försvarstalet fick Granqvist att reagera

Därutöver tog Toews också Bowman och MacIsaac i försvar.

– De var inte direkt delaktiga i de övergrepp som skedde. Oavsett vilka misstag som begåtts så förstår jag inte, efter allt som Stan och Al – för den delen – gjort för Blackhawks, hur man bara kan sparka dom och ta bort allt som de bryr sig om. Jag har stor respekt för dom som människor, de är bra människor, sade kaptenen.

Just det försvarstalet fick Granqvist att gå i taket.

– Jonathan Toews skyddar Bowman och säger att han varit bra. Det skiter väl vi i. Det enda Toews ska tänka på är han svikit en lagkamrat, Kyle Beach, i elva år. Som varit tvungen att gå till missbruk och gått igenom ett helvete. De står inte upp för honom ens nu. Det är ynkligt, hans beteende. Bort med ”C:et” från hans bröst, han är ingen kapten. Han tycker det är viktigare att vinna en Stanley Cup än en medmänniska och lagkompis som blivit utsatt för sexuella övergrepp.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Nina Wennerström: ”Suttit på middagar – betalar tränarens mat”

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Chicago Blackhawks

Jonathan Toews

Sexuella övergrepp

Erik Granqvist