Frankrike tillbaka på handbollstronen

TOKYO. Frankrike är tillbaka på handbollstronen.

På lördagen vann man drömfinalen mot Danmark med 25–23.

Det är ”Les Experts” första guld på fyra år.

Frankrike-Danmark betecknades som en drömfinal i herrarnas handboll inför matchen:

De två lagen som imponerat mest i OS.

De två gruppvinnarna som gått rent förutom en varsin match då de redan hade vunnit sin grupp (mer eller mindre i Danmarks fall).

De två lag som tillsammans vunnit de tre senaste olympiska spelen och fyra senaste världsmästerskapen.

Tidernas bästa landslag (Frankrike) mot de senaste fem årens bästa (Danmark).

En repris på finalen i Rio 2016 (som Danmark skrällvann).

Världens bästa handbollsspelare genom tiderna (Nikola Karabatic) mot de senaste fem årens bästa (Mikkel Hansen) – för övrigt de enda två som korats till årets spelare i världen tre gånger om.

Och visst blev det en minnesvärd final.

Kunde kvitterat i slutminuten

Frankrike tog greppet tidigt i matchen och gick till pausledning med 14–10 efter att visat upp sin enorma bredd i truppen: tio olika målskyttar mot Danmarks fyra (med Hansen på fem mål).

Det som imponerade näst mest i Frankrike var deras försvarsspel.

I början på andra drog fransmännen ifrån ytterligare: 16–10. Men 21–16 blev 22–21 på åtta minuter efter några jätteräddningar av Niklas Landin, ett par enkla mål av Mikkel Hansen och två franska utvisningar.

Danmark hade chans att kvittera till 22–22 men en räddning av Vincent Gerard på Mathias Gidsels skott fick stopp på det franska raset.

Danskarna, där nästan allt handlade om Hansen och Gidsel framåt, bet sig kvar men lyckades aldrig utjämna trots att målvakten Niklas Landin vann målvaktsmatchen.

Man hade chansen att kvittera med halvminuten kvar men fransmännen bröt en passning och Nedim Remili kunde kasta in 25–23 i tomt mål från halva plan.

Tre fransoser tog tredje OS-guldet

Därmed är Frankrike, eller ”Les Experts” som man kallas i hemlandet, tillbaka på tronen på herrsidan efter att inte tagit ett guld, eller ens spelat en final, sedan hemma-VM 2017.

Tre franska spelare gick nu upp jämsides med gamle, ryske målvakten Andrej Lavrov om tre OS-guld i handboll: Nikola Karabatic, 37, Michael Guigou, 39, och Luc Abalo, 36 som vunnit 2008, 2012 och 2020.

Nämnas ska att Karabatic slet av korsbandet i oktober, gick en kamp mot klockan för att komma tillbaka till sitt femte OS, vann den och hade en nyckelroll i finalen. Han har nu varit med och vunnit tio av de elva stora finaler han spelat.

Förbundskaptenen Gulliaume Gille, som tog över laget 2020 efter att aldrig varit huvudtränare för ett lag, blev den tredje i historien att ta OS-guld både som spelare och tränare efter Branislav Pokrajac (Jugoslaven) och Vladimir Maksimov (Ryssland).

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.