Svenskt nej till Special Olympics: "Besvikna"

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Pontus Lundahl/TT
Det blir inget Special Olympics i Åre och Östersund. Arkivbild.

Sverige ställer in Special Olympics i Åre och Östersund 2021 på grund av ekonomiska orsaker.

– 2019 är året då Sverige förlorade ett Paralympics, ett OS och ställer in ett Special Olympics och alla tre på grund av bristande statligt stöd. Det är fullständigt katastrofalt, säger Johan Strid, generalsekreterare i Parasportförbundet till TT.

Enligt Johan Strid fanns flera orsaker till varför Sverige nu tvingas avsäga sig värdskapet av Special Olympics 2021, en världsomfattande tävling för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. Men den centrala frågan har under flera månader handlat om pengar.

– Till slut kunde vi konstatera att vi inte hade möjligheter att gå vidare, säger han.

Bristen på statligt stöd, en sprucken ambition om att bygga evenemanget på enbart kommersiella medel och utlovat stöd från Special Olympics International som inte har kommit i tid är alla faktorer som har gjort att förbundet har hamnat i en akut likviditetssituation inför nästa års första kvartal.

– Målgruppen är inte tillräckligt stark för att bygga det på bara kommersiella medel. Vi har då vänt oss till staten och sagt att vi behöver andra resurser, säger Johan Strid.

Två avslag

Två gånger har Parasportförbundet sökt bidrag från socialdepartementet under de senaste två åren – båda gångerna har man fått avslag.

– Vi är verkligen inte besvikna över det politiska stödet för det finns inte någon vi har pratat med som inte har stöttat det här eller delar analysen av att det finns ett stort behov för ett liknande evenemang, säger Strid.

– Men det vi är väldigt besvikna på är att regeringen inte kan samla ihop sig till att ge ett stöd så vi kan klara av att genomföra världens största humanitära event för intellektuella funktionsnedsättningar, fortsätter han.

"Stor besvikelse"

Runt 15 miljonerkronor har Svenska parasportförbundet samlat ihop via avtal med olika aktörer men trots att fler aktörer har signalerat intresse uppger Strid att förbundet behövde mer tid för att samla ihop pengar. Enligt generalsekreteraren nekades man dessutom ett lån av Riksidrottsförbundet.

– Det är avtal som vi nu måste släppa såklart. Hade vi haft likviditet hade vi kunnat leverera och det var det vi behövde statliga pengar till. Där har vi en stor besvikelse, säger Strid.

Parasportförbundet ville även arrangera vinterspelen som ett led i att förbättra hälsan för målgruppen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM