Klart: Sverige får unik golftävling

Sverige får en ny europatourtävling i golf.

För första gången möts de bästa damerna och herrarna.

Scandinavian Mixed avgörs på Bro Hof Slott utanför Stockholm den 11-14 juni, värdar är Henrik Stenson och Annika Sörenstam.

Sverige få en ny europatourtävling som sticker ut från övriga programmet.

78 kvinnor och 78 män möts i samma mixedtävling.

Det har tidigare spelats tävlingar där damerna och herrarna spelat på samma bana, men inte mot varandra.

Ingår i båda tourerna

Nu gör de upp om samma prispengar och samma segertrofé.

Totala prissumman blir 16 miljoner kronor och ingår i Europatouren både för damerna och herrarna.

– Att kvinnor och män tävlar tillsammans belyser ännu en sak som som visar storheten med vårt sport, säger Henrik Stenson.

– Att samla kvinnor och män i en kombinerad turnering blir spännande för fans i Sverige och i hela världen, eftersom vi fortsätter att visa att golf är ett spel för alla, säger Annika Sörenstam.

Spelarna kommer att kunna lottas i samma bollar och damerna kommer att spela från annan tee, i övrigt fungerar det som vanligt där lägst score vinner.

Klar för tre år

Svenska stjärnan Henrik Stenson kommer att spela turneringen de tre kommande åren, pensionerade legendaren Annika Sörenstam kommer att delta i pro-am-turneringarna.

2020 och 2021 kommer Scandinavian Mixed att spelas på andra banor.

Efter herrtävlingen Scandinavian Invitation, på Hills Golf Club i Mölndal utanför Göteborg i augusti, stod det klart att den svenska europatourtävlingen skulle byta bana och eventuellt format till nästa år.

Scandinavian Invitation har tidigare varit känt under namn som Nordea Masters, Scandinavian Masters och Scandinavian Enterprise Open.

Första tävlingen spelades 1973 på Drottningholms Golfklubb, och Bro Hof har tidigare anordnat tävlingen 2010–2013 och 2016.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.