Sarah Sjöström till final på 100 meter fritt

GWANGJU. Tre VM i rad har Sarah Sjöström vunnit VM-silver på 100 meter fritt.

Vad ska vi tro nu när hon tagit sig till final igen?

– Det känns som att det kan bli ett till silver, säger hon.

Det var som att syrgasen och mjölksyreförgiftningen aldrig ägt rum.

Dagen efter VM-bronset på 200 meter fritt klev Sarah Sjöström upp ur sängen och vann både försöksheat och semifinalen på 100 meter fritt. Båda gångerna hade hon världsettan Cate Campbell bredvid sig.

”Vågar inte ta det lugnt”

I semin stannade klockan på 52,43, vilket ingen i den andra semin heller kunde matcha.

– Jag vågade inte riskera någonting. Nu blev jag etta till finalen, vilket jag inte hade behövt bli. Jag hade kunnat släppa lite på farten, men jag har simmat bort mig på semifinaler tidigare, så jag är inte den som vågar ta det lugnt, säger hon.

Betyder det något att du har slagit Cate två gånger redan?

– Nej. Jag simmare bredvid henne. Jag ser att hon tar det lugnt. Hon ligger där och bara glider bredvid.

Om man har fältets bästa tid brukar man benämnas guldfavorit. Men Sarah Sjöström har en historia på 100 meter fritt som snarare gör henne till silverfavorit, om ett sådant ord existerar.

Coleman sist i semin

VM 2013 blev hon tvåa. VM 2015 tvåa. VM 2017 tvåa.

– Det känns som att det kan bli ett till silver på den distansen. Jag försöker ändå vara ganska realistisk, säger hon.

Vågar du hoppas på guld?

– När jag väl är i vattnet finns mycket vilja, som ni såg i går. Jag kör allt jag kan. Och jag känner att jag har tävlat mig i form, att jag är mycket, mycket bättre nu än de första dagarna.

Sarah Sjöström har hittills vunnit silver på 100 meter fjäril och brons på 200 meter fritt. Kvar att simma är sprintdistanserna: först 50 meter fjäril, sedan 50 meter frisim.

Ja, och finalen på 100 fritt såklart. Den simmas i morgon klockan 13.00 och Sjöström får inte sällskap av Michelle Coleman som kom sist i sin semifinal.

Då återstår en fråga att reda ut: om Sarah tar silver, vem vinner?

– Jag tror att Cate är ganska klar guldkandidat. Men Emma McKeon har simmat jättefort på 100 frisim i år. Sedan har vi en del tjejer som är smarta simmare. Det vi har sett förut är att den som simmar smartast vinner, säger Sarah Sjöström.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.