Frida Karlsson avstår lopp i världscupen

RUKA. Ett av Frida Karlssons främsta mål i vinter är Tour de Ski.

För att lyckas där kommer stjärnskottet att stå över sista världscupshelgen före jul.

– Så är planen, sen finns det en möjlighet för Frida att köra i Östersund istället, säger Mia Karlsson, mamma och manager.

Premiärhelgen är överstökad. För Frida Karlsson, 20 år, blev den omtumlande.

Hon missade att ta sig vidare från sprintkvalet i fredags, var i tårar efter elfte plats i lördagens klassiska lopp men var samlad och positiv efter söndagens jaktstart där hon landade på åttonde plats.

– Jag tar med mig att jag öppnade starkt. Jag hade ett lugn i åkningen och stressade inte upp mig. Jag kanske inte höll hela vägen, men jag är nöjd med stora delar av loppet, sa Frida Karlsson efter loppet.

”Hon var väldigt frustrerad”

Den stora utmaningen för henne i helgen var lördagens motgång. På väg från skidstadion i Ruka ringde hon sin mamma.

– Direkt i går efter tävlingen var hon väldigt frustrerad, säger Mia Karlsson.

Hon sa till oss att hon varit nervös?

– Jag tror inte att hon var nervös för motståndet, Frida är själv sin stora konkurrent. Det har vi levt med i sju-åtta år, det är något som ska hanteras.

Till sin hjälp för det har Frida Karlsson sin mentala coach Stig Wiklund. 20-åringen gör sin första säsong som senior och helgen i Ruka var en ny upplevelse. Redan nästa helg kastar hon sig ut i hetluften igen när tävlingarna i Lillehammer väntar.

Står över några helger

Den och tävlingarna veckan efter i Davos ligger just nu i Frida Karlssons schema. Men den unga svenskan kommer däremot inte att tävla i alla världscupslopp inför säsongens stora mål Tour de Ski.

– Jag kommer att stå över några få helger, säger Frida Karlsson.

I planen ingår inte tävlingarna helgen direkt före jul, de som avgörs i Planica i sprint och teamsprint. Men Frida Karlsson kan ändå dyka upp i tävlingsspåren inför jul. Hennes sambo William Poromaa ska tävla i Skandinaviska cupen i Östersund, det kan bli aktuellt för Frida också.

– Den möjligheten finns ifall hon skulle vilja åka, säger Mia Karlsson, Fridas mor och manager.

Oavsett blir det julfirande med familjen.

– Frida är julkär och ska fira i lugn och ro med familjen, säger Mia Karlsson.

En del i efterarbetet av helgen blir att analysera insatserna.

– Hon behöver fortfarande jaga den goa känslan i klassisk stil, säger Mia Karlsson.

– Hon öppnade hårt i dag, hon gick offensivt i början och det har hon att jobba med, att inte gå för hårt i början, säger landslagstränaren Magnus Ingesson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.