Svenskt praktfiasko i säsongsstarten

Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Maja Dahlqvist utslagna i sprintkvalet

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

RUKA. Världscupsäsongen i skidor började med ett vallafiasko för svensk del.

Fartfenomenet från VM i våras Maja Dahlqvist samt de stora hoppen i minitouren i Ruka, Frida Karlsson och Charlotte Kalla, försvann alla redan i sprintkvalet.

– Jag trodde det var ett skämt, säger Dahlqvist.

De största blågula hoppen i såväl minitouren i Ruka som den totala världscupen, Frida Karlsson och Charlotte Kalla, försvann direkt i kvalet till sprinten i världscuppremiären. Dessutom missar även en av fjolårets bästa sprintåkare Maja Dahlqvist huvudtävlingen.

Efter fiaskot förklarar Karlsson och Dahlqvist misslyckandet med dåliga skidor.

– Jag trodde det var ett skämt i början av backen, vi hade hur bra skidor som helst när vi testade och värmde upp men nu släppte det i första tagen där det inte ens är så brant. Det var bakhalt, säger Dahlqvist.

”Är förbannad”

Frida Karlsson delar Dahlqvists upplevelse.

– Jag är fortfarande förbannad, även om det inte syns. Jag är väldigt besviken. Det är så frustrerande när materialet inte stämmer och jag känner att jag har en pigg kropp men inte får ut något av det, säger 20-åringen.

En förklaring till misslyckandet kan vara att snöfallet tilltog mellan att de svenska åkarna testade skidorna och starten i kvalet. Med nyare skarpare regler har de stora nationerna som Sverige inte heller samma tillgång till tävlingsbanan inför start som tidigare. Färre vallare får vara ute vilket innebär ett större ansvar på åkarna.

– I skarpt läge blir det viktigare för åkarna att vara bestämda kring ifall de vill ha mer eller mindre fäste, sa vallachefen Anders Niemi inför tävlingarna.

Frida Karlsson öppnar nu för att göra om testrutinerna.

– Jag gjorde sista testet en timma före start. Imorgon ska jag se till att testa skidorna närmare inpå start. Jag ska se till att ta revansch.

Charlotte Kalla däremot var nöjd med sina skidor.

– Jag kunde diagonala upp i backen så det var bra, jag trodde nog att jag skulle gå vidare, säger Kalla som kom precis utanför kvallistan.

Frida Karlsson misslyckades.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Frida Karlsson misslyckades.

Johaug vidare med ett nödrop

Det svenska hoppet i sprinten kommer nu stå till Stina Nilsson (tia i kvalet), Johanna Hagström (14:e), Jonna Sundling (15:e), Emma Ribon (16:e), Evelina Settlin (19:e) och Elina Rönnlund (24:a).

Norskan Therese Johaug tog sig vidare bland de 30 åkarna med ett nödrop på 27:e plats. Bäst av alla var italienskan Lucia Scardoni.

På herrsidan tände doldisen Johan Häggström det svenska hoppet med en fin femteplats i kvalet. Vidare tog sig även Teodor Peterson, Calle Halfvarsson och Oskar Svensson.

Norrmannen Johannes Hösflot Kläbo var snabbast.

Publicerad:

LÄS VIDARE