Motorsport

Formel 1 2019: Listan med årets största snackisar

Anna Anderssons motorlista

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

I morgon firar vi av Formel 1 2019.

Och tar sats inför 2020.

Men innan dess har Sportbladets Anna Andersson plockat fram listan med årets tio snackisar och ett motorstopp.

Annas Motor – F1-året 2019

Pole position

Lewis Hamilton

Det går inte se förbi årets kung. Lewis Hamilton har kört varenda varv fram till i dag, inför Abu Dhabis GP är det 1207. 456 av dem har han varit i ledningen, 1038 ( 87 procent) av dem har han tillbringat på plats tre eller högre. Han har tagit sin sjätte VM-titel och är på väg mot ännu fler rekord.

2) Honda

Efter en tung inledning av säsongen har Red Bull och Honda hittat rätt och i Brasilien tog tillverkaren en dubbelseger via Red Bull och Toro Rosso. Det bådar gott inför 2020.

3) Max Verstappen

Han bara 22 år, men har redan kört fem säsonger i F1. Han växer för varje år och med en bil som kan prestera ska han han också kunna leverera ännu bättre resultat.

4) Charles Leclerc

Efter ett år hos Alfa Romeo så fick han chansen hos Ferrari och han tog den utan att visa upp någon form av tveksamhet. Han lär avsluta säsongen på en högre placering i mästerskapet än sin kollega, den fyrfaldige mästaren Sebastian Vettel, och har chansen att sluta trea årets VM. Nästa år kan han mycket väl vara med och slåss om VM-titeln.

5) McLaren

Tillsammans med motortillverkaren Renault, Carlos Sainz och Lando Norris har McLaren hittat tillbaka och tagit en snygg fjärdeplats i märkes-VM.

6) Valtteri Bottas

Han fortsätter att jaga Hamilton och tog segern i premiären. Han såg det som revansch och hälsade alla troll direkt via radion:

– To whom it may concern - fuck you.

7) Brasiliens GP

Det var årets lopp, som innehåll allt från en kollision mellan Ferraris båda förare till tidernas yngsta prispall. Max Verstappen, 22, Pierre Gasly, 23, och Carlos Sainz, 25.

8) Alex Albon

Han debuterade i F1 för Toro Rosso 2018, körde till sig en plats hos Red Bull mitt under säsongen och har imponerat så pass att han får behålla platsen intill Max verstappen även nästa år. En spännande framtidman.

9) Kimi Räikkönen

Den outtröttlige racern har fyllt 40 år i år, men kör minst en säsong till. Året har varit ganska tungt och vi minns framförallt hans radiomeddelande från Kanada:

– Det springer omkring ett djur mitt på banan i kurva sex, men jag vet inte vad det heter.

10) Nico Hülkenberg

Efter tio år lämnar tysken F1. Utan att ha tagit en enda pallplats. Målsättningen var att göra det med Renaut, men istället så slängde han bort den möjligheten och även sin fortsatta F1-karriär när han gjorde en miss i Tysklands GP på Hockenheim tidigare i år. Så tunn är gränsen mellan succé och fiasko.

Motorstopp

Williams

Det gör ont att se ett klassiskt stall tappa allt. Årets bil var inte klar till testerna, den fungerade inte alls och den tekniske direktören Paddy Lowe som hade stora framgångars med Mercedesfick lämna teamet i juni. Årets säsong har varit bedrövlig och frågan är om teamet som var femma i VM 2017 kan närma sig resten av fältet 2020, om allt fokus ligger på regeländringen 2021 och om det överhuvudtaget finns en positiv framtid för stallet.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Jättetipset: Så slutar F1-säsongen 2022

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Lewis Hamilton

Max Verstappen

Carlos Sainz