Avslöjar: Så kan diskusen räddas kvar i Diamond League

Diskusen hotas att kastas ut ur Diamond League.

Men nu erfar Sportbladet att grenen kan räddas – med en speciallösning.

– Jag måste se förslaget, men allt är bättre än ingenting, säger Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson

Daniel Ståhl är världens bästa diskuskastare och var ohotad i årets Diamond League där han vann tre av fyra ordinarie tävlingar och den penningstinna finalen. Men nästa år riskerar grenen, tillsammans med 3000 meter hinder, 5000 meter och tresteg, att strykas från programmet när tv-sändningen från galan ska komprimeras från 120 minuter till 90 minuter. Något som mer eller mindre omöjliggör två långa kast (spjut och/eller diskus) under galan.

Något som fått Ståhl och hans tränare Vesteinn Hafsteinsson att rasa.

– Det är som att ta bort längdskidåkningen från Charlotte Kalla eller Wimbledon för Roger Federer. Det är så det är för oss nu. Fullständigt dåligt. Det är löjligt, sa Ståhl efter VM-guldet i Doha.

”Jävligt trött på friidrottens papperskorg”

Hans isländske tränare har hotat att lägga av om diskuspetningen blir verklighet. Men fram till beslutet har Hafsteinsson varit i fronten av ett intensivt lobbyarbete tillsammans med bland andra Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers. Vesteinn Hafsteinsson har varit initiativtagare till ett brev, underskrivet av flera stora kastare, med förslag på alternativa lösningar för hur man skulle kunna få in diskusen i det nya galaformatet. Allt från tävlingar tillsammans med spjutkastningen där man värmer upp utanför stadion och tävlingar som avgörs i parker i stadsmiljö fanns med bland förslagen.

– Det jag har hört är att förslagen togs emot på ett bra sätt av de som bestämmer, säger Vesteinn Hafsteinsson som står fast vid att han kan sluta om grenen stryks helt.

– Jag är jävligt trött på att jobba med en gren som är i friidrottens papperskorg. Jag ser ingen anledning till varför vi ska nöja oss med mindre än andra, säger han.

Men nu finns det en liten ljusning för grenens framtid. Enligt flera källor till Sportbladet är det mest aktuella förslaget just nu inte att stryka diskusen helt utan att bara minska antalet tillfällen.

”Frågan fortfarande rörlig”

För trots att Diamond League nästa år får ett extra stopp, i Kina, och därmed totalt har 15 tävlingar inklusive finalen i Zürich, ser diskusen ut att landa på tre tävlingstillfällen var för damer och herrar under den tv-sända delen av galan.

Grenen ser dessutom ut att hamna helt utanför den penningstinna finalen.

– Jag har inte hört något kring ett förslag, men allt är bättre än ingenting, säger Hafsteinsson.

Johan Storåkers, ordförande i förbundet, säger att man kommer jobba aktivt med att påverka beslutet hela vägen fram.

– Jag träffade Sebastian Coe personligen i Tallin i helgen och som jag förstår det är frågan fortfarande rörlig, säger han.

Beslut, som tas av Diamond Leagues styrelse, väntas om cirka tio dagar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.