Bara 35 minuter ihop inför VM

”Det är en jävla utmaning”

Foto: Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

PARIS. 35 minuter i november.

Det är allt det ordinarie svenska mittblocket i försvaret spelat ihop när de går in i VM.

– Det är en jävla utmaning för oss att få ihop det på kort tid, säger Max Darj inför kvällens premiär.

Sverige har tre utpräglade mittförsvarare i VM-truppen: Jesper Nielsen, Max Darj och Fredric Pettersson sedan lagkaptenen Tobias Karlsson lagt av.

Jesper Nielsen är den givna försvarsgeneralen och beroende på motstånd har planen varit att använda antingen jätten Pettersson eller den rörligare Darj bredvid honom, där Nielsen/Darj nog är förstavalet.

Men när man nu går in i VM i kväll har Nielsen knappt spelat alls med varken Darj eller Pettersson.

Det är Nielsens sjukdomar som ställt till det.

I EM-kvalet i november, där Darj och Pettersson gjorde sina första tävlingslandskamper, blev han sjuk efter matchen mot Montenegro och missade mötet med Slovakien.

Ännu mindre med Pettersson

Till VM-uppladdningen kom Nielsen sjuk på nytt och spelade inte någon av de tre träningslandskamperna.

– Mot Montenegro spelade jag 35 minuter med Max, inte mer. Med Pettersson har jag spelat ännu mindre, säger Nielsen som blev friskförklarad för fyra dagar sedan.

Räcker det?

– Man har inget annat val om man vill spela med oss. Men det har känts bra nu på träningen.

Darj:

– Det är inte så många minuter. Det är en jävla utmaning för oss att få ihop det på kort tid. Men jag tror att vi kommer att få det.

Ett alternativ är att spela med Darj/Pettersson, som egentligen är tredjealternativet men som alltså bildat mittblock i de fyra senaste landskamperna.
Bahrain räknas också som det svagaste laget i gruppen. Men förr eller senare måste förstås Nielsen gå in och spela ihop med någon han knappt spelat tillsammans med.

– Vi får se ur mycket Nielsen orkar då han varit sjuk. Men det är en kvalitetsspelare. Vi kommer att behöva allihop, säger assisterande förbundskaptenen Martin Boquist.

Klassiska skottet tillbaka

Hans kollega Kristján Andrésson vill varna för två spelare i Bahrains anfall.

– Mittnian Alsayyad, nummer 99, som är en spelintelligent mittnia med ett väldigt rappt skott och vänsternian Abbas, nummer 77, som är en lite tyngre skytt. Det är två väldigt skickliga spelare.

– Bakåt spelar de ett 3-3-försvar där de följer sina gubbar hela vägen. Det är ett väldigt ovanligt försvarsspel för oss, just att de följer sina gubbar hela vägen över zonerna.

Bahrain har bara en enda vänsterhänt spelare i truppen och han brukar knappt spela. Det betyder att vi kommer att få se gamla hederliga ”vikskott” från högerkanten, som var vanliga på 1970-talet men knappt existerar i topphandbollen i dag.

– De är bra på dem dessutom. Våra målvakter gruvar sig lite för detta, säger Boquist.