Tandrevold om tejpen: Har frågat vår läkare

Uppdaterad 2023-11-27 | Publicerad 2023-11-26

ÖSTERSUND: Trenden att tejpa munnen när man sover är omdiskuterad.

Norska skidskyttestjärnan Ingrid Landmark Tandrevold älskar det.

– Jag tejpar mitten av munnen så blir det kris dör jag inte, säger 27-åringen.

Skidskyttepremiären i Östersund är avklarad. För den norska stjärnan Ingrid Landmark Tandrevold blev det en andra plats i stafett och en sjunde plats i dagens distanslopp.

– Det var mycket som var bra och något som inte var så bra under distansloppet men det finns många lopp kvar att ställa det till rätta. Jag blev väldigt defensiv i första stående skjutningen, det är jag väldigt irriterad på mig själv över, säger Tandrevold.

”Väldigt charmig när jag sover nu”

Inför säsongen visade Tandrevold att hon hakat på den virala trenden #mouthtape som går ut på att man tejpar munnen för att tvingas andas genom näsan när du sover.

Den norska fotbollsstjärnan Erling Braut Haaland har pratat om att han testat det för att uppnå optimal sömn. Trenden är omdiskuterad men skidskyttestjärnan har fortsatt.

– Ja absolut, det är rutin. Jag är väldigt charmig när jag sover nu. Tejpad mun, ögonbindel, öronproppar och silkeskudde. Jag tror min sambo tittar på mig och tänker ”wow, hon är vacker”, säger Tandrevold och skrattar.


Skidskytte: Världscupen 2023–24 – tävlingsprogram och tv-tider

”Har frågat vår läkare”

Sportbladet har tidigare pratat med Christian Benedict, författare och sömnforskare vid Uppsala universitet, som var tveksam till trenden:

”Man måste vara försiktig. Till exempel om du har en täppt näsa eller en alldeles för liten näsa och har svårt att upprätthålla andningen under sömnen på grund av att näsan inte funkar på bästa sätt”.

Har du frågat er landslagsläkare om det?

– Jag har frågat vår läkare och hon säger att om jag har lust att göra det så ska jag göra det. Farligt tror jag inte att det är men jag är inte läkare, säger Tandrevold och utvecklar:

– Jag tejpar mitten av munnen så blir det kris dör jag inte. Det är egentligen inte så stor skillnad. Jag tror att jag sover med munnen stängd utan tejp också men man vill andas genom näsan. Nu har det blivit lite tvångstanke ”tänk om jag inte gör det”, säger 27-åringen.