Norska reaktionen på svenska valet: ”Då hade vi fått kritik”

LES ROUSSES. Sverige hade sju startplatser, men landslagsledningen valde att starta med endast tre åkare i fredagens världscup.

Ett alternativ Norge aldrig hade valt.

– Om vi hade ställt upp med tre kvinnliga åkare i ett lopp så hade vi fått ganska mycket kritik, säger tränaren Sjur Ole Svarstad.

Ebba Andersson vann milloppet i Les Rousses. Hon var en av tre svenskor som körde, Moa Lundgren och Elina Rönnlund de två andra.

Sverige hade hela sju startplatser, men manfallet var stort.

– Nu är det så situationen ser ut. Det har väl att göra med att var och en ser till sitt och tänker på vad som är bäst för dem, sa Ebba Andersson inför loppet.

– Många åkare väljer att prioritera sprinten på lördag och därför inte vill köra fredag. Sen har vi U23-VM som pågår med åkare som borde kunna vara här. Plus att Moa Ilar och Frida Karlsson väljer att ha en träningsperiod, motiverade Stefan Thomson.

”Har väl sina prioriteringar”

Men uppställningen väckte uppmärksamhet.

– Jag tycker det var speciellt när Sverige ställer upp med tre åkare när de har så många bra åkare. Jag saknar flera svenska åkare på startlinjen idag. Men de har väl sina prioriteringar mot sina huvudmål, säger Norges damtränare tränaren Sjur Ole Svarstad som dock påpekar att han inte är kritisk, mer förvånad:

– De har säkert goda skäl till att inte åka men det ser lite speciellt ut. Sverige är på kvinnosidan världens bästa längdnation.

Hur hade ni resonerat i ett liknande läge?

– För vår del känner vi att det är motiverade för alla åkare att testa sig i världscupen.  Vi försöker fylla kvoterna, det är stort för de som inte får åka varje helg.

– Jag ska inte säga att det aldrig har skett. Men vi försöker så gott vi kan fylla upp våra kvoter. Det sänder viktiga signaler till de övriga norska kvinnorna hemma som satsar.

Sjur Ole Svarstad.
Sjur Ole Svarstad.

Diggins: Kan inte köra allt

Han tror att om Norge gjort som Sverige hade det väckt stor uppståndelse.

– Om vi hade ställt upp med tre kvinnliga åkare i ett lopp så hade vi fått ganska mycket kritik.

Amerikanskan Jessie Diggins, trea i loppet, reagerade inte över det tunna svenska startfältet.

– Det är många lopp och man kan inte köra allt, säger hon.

Tidigare i vinter, i Davos, fick Sverige inte heller ihop fullt lag. Då i sprint.

Kvoterna är bestämda inför säsongen och Sverige riskerar inga sanktioner för att de inte fyllt upp dem.

PLUS: Lista: Sveriges största skidtalanger födda 2005–2006


Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.