”Kiko” Costa, 17, är handbollsvärldens nya underbarn

Exklusiv intervju: ”Jag är född till det här”

Uppdaterad 2023-01-23 | Publicerad 2023-01-22

GÖTEBORG. Han betraktas som den störste talangen handbollsvärlden skådat sedan Nikola Karabatic slog igenom för 20 år sedan.

– Jag har alltid sagt till alla att jag vill bli den bäste spelaren i världen, säger Francisco Costa till Sportbladet.

I VM gör det 17-åriga underbarnet sitt första stora mästerskap.

När portugisiska Sporting i våras mycket överraskande pressade de blivande tyska mästarna Magdeburg i European Leagues åttondelsfinal i ett jättedrama stod en spelare i Sporting för 18 mål i dubbelmötet:

Francisco ”Kiko” Costa, nyss fyllda 17 år.

Medan jämngamla spelare i Sverige (födda 2005) inte ens fick spela seniorhandboll ännu stod Costa för det största genombrottet av en tonåring på den internationella handbollsscenen sedan en 19-årig Nikola Karabatic gjorde 16 mål i Champions League-finalen 2003 för sitt Montpellier.

Den som inte hade upptäckt det portugisiska underbarnet tidigare gjorde det nu.

Men det hade börjat surras om den vänsterhänte högernian redan innan dess. Han debuterade i ligan för Magnus Anderssons Porto redan som 15-åring.

– Han fick spela tio minuter och gjorde två-tre mål. När jag bytte ut honom blev han vansinnig, minns Andersson.

Francisco Costa.

Costa skrattar när Sportbladet återger hans förre tränares ord.

– Jag kan förstå nu att en 15-åring inte kan spela hela tiden. Men där och då ville jag bara fortsätta spela och göra mål.

Sommaren före hade han spelat U19-EM som 16-åring men ändå tagit plats i turneringens all star-lag.

Värvades med sin bror och far

Matcherna mot Magdeburg var inget tomtebloss från Costa.

Han följde upp med en otrolig vår och sommar där han gjorde 19 av Sportings 28 mål i seriefinalen mot Porto och 13 mål i cupfinalen när Sporting tog första titeln på fyra år. Han debuterade i a-landslaget i det VM-playoff som Portugal vann mot Nederländerna. I juli fortsatte Costas succé: 17 år gammal dominerade U20-EM när Portugal tog silver på hemmaplan. Hans elva mål i finalen mot Spanien räckte inte till guld.

– Han är en riktig ”goal getter”. Han ser inga hinder eller faror. Han älskar när det står 29–29 med 30 sekunder kvar. Då kliver han fram och avgör, säger Andersson.

Vi pratar inte om något fysiskt monster här. Costa är bara 190 centimeter lång och väger 82 kilo.

– Han är en Alex Dutjebajev-typ. Han är otroligt duktig i man-man-spelet. Det går väldigt fort och han har ett brett register i sitt skott med en förmåga att få iväg avslutet även i trängda situationer, säger Andersson.

Vi ska i sammanhanget inte glömma det andra jättelöftet i familjen: storebror Martim, som fyller 21 i september och är högerhänt vänsternia i Sporting och samma u-landslag som Kiko och är nästan lika målfarlig han. Storebror Costa gjorde till exempel 15 mål mot Magdeburg och tog också plats i all star-laget i U20-EM i somras. Bröderna debuterade i a-landslaget samtidigt och båda gör nu sitt första VM.

– Det är två supersupertalanger, säger Andersson.

Sporting värvade bröderna för 2,5 miljoner kronor (Kikos utköpsklausul låg på 1,5 miljoner, Martims på 1 miljon) från Porto 2021. Det är mycket stora summor i handbollsvärlden.

Pappa Ricardo, som gjorde över 200 landskamper och spelade EM och VM för Portugal, har tränat sönerna när de var yngre och när Sporting värvade dem gjorde de samtidigt pappan till tränare för laget. Just före jul förlängde bröderna sina kontrakt till 2027.

Ödmjuk 17-åring

I VM har lillebror Costas framfart bara fortsatt: 13 mål och 14 assist så här långt.

Samtidigt gör landslagsledningen vad de kan för att skydda sin guldklimp.

Costa har gett få intervjuer med utländsk media under VM och nobbat svensk press helt.

Fram till nu då Sportbladet får en pratstund med 17-åringen inför kvällens match mot Sverige som kompletterar den längre intervju vi gjorde med honom inför VM.

– Vi känner att vi kan skapa historia mot Sverige även om det är ett absolut topplag i världen, säger Kiko när vi ses på Portugals VM-hotell i Göteborg.

Sportbladet mötte Francisco Costa på hotellet.

Vinner Portugal i kväll har man tagit sig till VM-kvartsfinal för första gången.

– Jag är född till det här.

Genombrottet verkar annars inte ha stigit Costa Jr åt huvudet. Han var nästan överdrivet ödmjuk när Sportbladet pratade med honom inför VM.

– Det är tack vare mina lagkamrater jag kan vara på den nivån som jag är i dag. Jag är inte omedveten om vad folk säger om mig men jag försöker fokusera på det jag ska och jobba hårdare för att bli bättre och bättre för varje dag.

Om att vara ”de stora matchernas man” säger han:

– När matcherna blir viktigare försöker jag pusha mig och göra det ännu bättre. De matcher du nämner var oförglömliga men jag försöker titta framåt för det som varit har varit.

Om jag, och många med mig, hävdar att du är den största talangen sedan Karabatic kom fram för 20 år sedan – vad säger du då?

– Det ger mig inte mer självförtroende eller större ego för att folk säger så. Jag försöker bara fokusera på det jag ska och få mitt lag, landslaget och klubblaget, att nå så långt som möjligt.

Vad drömmer du om?

– Jag har alltid sagt till alla att jag vill bli den bäste spelaren i världen. Men jag vet också att för att nå den nivån måste du jobba otroligt hårt och aldrig vara nöjd.

Följ ämnen i artikeln