Ryskan: ”Blev uppläxad av en svenska”

Veronika Stepanova
Veronika Stepanova

LILLEHAMMER/STOCKHOLM. Veronika Stepanova, 21, har hela hösten uttryckt sin ilska över att Ryssland inte får delta i världscupen.

Reaktionerna har varit blandade.

– Två tjejer från det svenska landslaget skrev tidigare – en ville läxa upp mig, säger hon.

Ryssland är avstängda från allt tävlande på den internationella längdskidåkningsscenen på grund av landets invasion av Ukraina.

När således resultatlistan i fredagens herrlopp i världscupen i Lillehammer innehöll nio norrmän topp tio reagerade flera ryska åkare på sociala medier.

Imponerade på OS

En av dessa var 21-åriga Veronika Stepanova.

PLUS: Här är svenska kärleksparen på skidor

”De sa att de heter VM. Nämen, nämen”, skrev hon på Instagram.

21-åringen stod för en imponerande insats under OS i fjol och ledde sitt Ryssland till guld i stafetten och fick därefter sin OS-medalj signerad av president Vladimir Putin.

Under hösten har hon varit en av de mer verbala rösterna från öst. Ryskan är inte nöjd med behandlingen från Fis.

– Det är grovt orättvist och meningslöst ur affärsmässig synvinkel att vi, ryssar, inte får tävla. Den internationella idrotten finns till för att föra människor samman trots deras olikheter. Goda människor ska få vara oense. Att bygga murar inom idrotten är bara löjligt – speciellt när samarbetet på så många områden pågår, säger hon.

– Förra året var vår stafett i Lillehammer – den där jag gick mot Ilar (Moa) och Fossesholm (Helene Marie) – säsongens mest sedda världscuptävling i både Norge och Ryssland, osäker på Sverige. Det här året? Jag tvivlar starkt på det.

Svenskor har hört av sig

Vad har du fått för reaktioner från folk nu när säsongen har börjat utan några ryska idrottare?

– Precis som jag förväntade mig. Det är internetåldern – budskapen är många och de varierar från verbala övergrepp och hat till massa kärlek. Ja, ofta från Sverige.

Stepanova berättar vidare att hon varit i kontakt med några svenska åkare, men vill inte namnge dem.

– Två tjejer från det svenska landslaget skrev tidigare – en med stöttande ord i stil med ”hoppas vi ses snart på världscupen” och den andra ville läxa upp mig, tror jag. Tack, det är noterat.

”En välsignelse”

Ryskan är tydlig med att hennes stora mål är vinter-OS i Milano och Cortina i 2026.

– För mig som idrottare är det en välsignelse att missa den här säsongen. Jag behöver mer tid för att utvecklas som skidåkare och mitt mål, sedan två år tillbaka, är och förblir OS 2026. Den relativa framgången i Peking förändrade ingenting och steg mig inte åt huvudet.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.