Gymnastik

”En seger för mig att bara vara här”

Av: 

Jonatan Andersson

SPORTBLADET

Dubbla knäskador förstörde OS-satsningen mot Rio.

Nu kliver Jonna Adlerteg in i Montreal-VM med nya perspektiv.

– Nånstans är det en seger för mig att bara vara här, säger medaljhoppet till Sportbladet.

Som sjuttonåring tog hon Sveriges första EM-medalj på damsidan på 50 år. Det var 2013 och det solklara målet var OS i Rio tre år senare.

Men så kom det första stora bakslaget, när Adlerteg drabbades av en korsbandsskada under EM 2015. Året därpå – mitt i Rio-förberedelserna – var olyckan framme på nytt, när menisken i samma knä gav efter.

– Just nu känner jag mig helt trygg med knäet. Det enda jag verkligen använder benen till är landningen. Men nu känner jag mig hundra, så det är inget som hämmar mig längre, säger Adlerteg angående skadorna.

Sveriges VM-trupp i artistisk gymnastik reste över till Montreal i god tid till VM som inleds på måndagen. Förberedelserna på plats har bestått av lättare träning och att slipa på detaljer.

Satsar på tuff serie

I VM har Jonna Adlerteg valt att endast delta i sin paradgren – barr – en av fyra grenar inom kvinnlig artistisk gymnastik. Så småningom ska hon gå över till mångkamp för att öka chansen att kvala in till OS 2020.

– Jag ställer bara upp i barr nu, för det är det jag är bäst på. Jag behövde den här tiden för att stärka mitt knä och komma tillbaka i lagom takt.

Hon kommer satsa på en svår serie – och har därmed chans till högre bara det går vägen.

– Jag vet att jag har en serie som är väldigt svår. Jag kommer att gå in med inställningen att jag ska göra mitt bästa så får vi se hur långt det räcker... Om alla kör perfekt blir det kanske svårt även om jag också kör perfekt.

Att ett misslyckat resultat i VM skulle svida är inget Adlerteg hymlar om. Men hon hoppas också kunna se det med annat perspektiv.

– Det har varit så mycket tävlingar som jag sett på avstånd och som jag inte kunnat vara med på. Så det är en seger bara att vara här, och så försöker jag se det.

Siktar mot Tokyo – och längre

Tidigare har Adlerteg sett OS i Rio som ett potentiellt karriärsavslut. Nu blev det som bekant inget Rio – och siktet är istället inställt på Tokyo 2020.

Men denna gång ser hon det inte som något slutmål.

– Egentligen hade jag nog inte tänkt lägga ner efter Rio oavsett. Men jag hade en så tydlig satsning och hade nog svårt att se bortom det...

– Sedan var jag färgad av den där bilden många har av att gymnaster ska sluta som 20-åringar. Jag är glad att det finns många exempel idag som visar att man kan fortsätta tävla och utvecklas långt efter det.

Tuff konkurrens på herrsidan

Utöver Jonna Adlerteg skickar Sverige tre tävlande till herrarnas mångkamp. Det rör sig om Christopher Soos, Pontus Kallanvaara och Kim Wanström.

– De är väldigt jämna och har hög potential allihop, säger Jonas Juhl, landslagschef.

– Men de går upp mot en enorm konkurrens i Montreal. Det är 279 killar som tävlar och ett litet snedsteg – att man landar lite fel med en fot – kan vara skillnaden mellan plats 45 och plats 23.

Av de tre herrarna är 19-årige Kim Wanström ett extra intressant namn.

– Egentligen kan alla tre överraska. Kim är ju den yngsta av dem. Han kanske inte är det största hoppet detta VM men har grym potential inför framtiden, säger Jonas Juhl.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gymnastik

Jonna Adlerteg