Svenska stjärnorna ställs mot Legkov i hemmapremiären

avErik Karlsson

Foto: Anders Wiklund / TT

Ryska skidstjärnorna Alexander Legkov och Jevgenij Belov tillåts tävla igen från och med november efter dopningsavstängning.

Nu står det klart att ryska landslaget ställs mot svenska landslaget redan i hemmapremiären i Gällivare.

– Otroligt kul att vi får den här uppställningen och kan bjuda in både tävlande och publik till en riktig skidfest, säger tävlingsledaren Leif Johansson i ett pressmeddelande.

Det har stormat kring det ryska längdskidlandslaget under flera år. I fjol stängdes bland annat Alexander Legkov och Jevgenij Belov av i spåren av McLaren-rapporten som visade på statsstyrd dopning under OS i Sotji.

Men i takt med att Wada inte kunnat belägga enskilda personers positiva dopningsprov har åkare efter åkare frikänts i CAS. Sedan ett tag tillbaka står det klart att Alexander Legkov och Jevgenij Belov får tävla från och med 1 november.

Och kort senare kommer de till Sverige för världscup-genrep i Gällivare. Tillsammans med bland annat VM-kungen Sergej Ustjugov kommer det ryska landslaget för att möta Marcus Hellner och de övriga svenskarna där 17–19 november.

Foto: Anders Wiklund/TT
Hellner och Halfvarsson

”Får mäta sin krafter mot bra motstånd”

– Otroligt kul att vi får den här uppställningen och kan bjuda in både tävlande och publik till en riktig skidfest, säger tävlingsledaren Leif Johansson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vår målsättning är ju att göra den officiella svenska premiären till en stor internationell tävling där det svenska landslaget får mäta sina krafter mot riktigt bra internationellt motstånd och vi har kommit en bra bit på vägen med det jobbet.

Dessutom kommer Kanada, med Alex Harvey i spetsen, och Slovakien till tävlingarna.