Smederna vägrar ge upp: ’Allt kan hända’

avStefan Holm

Publicerad:
Smedernas Matej Zagar får ladda om till rond två.
Foto: BILDBYRÅN
Smedernas Matej Zagar får ladda om till rond två.

ESKILSTUNA. Släcktes Smedernas gulddrömmar redan i den första SM-finalen?

Lagledaren Jerker Eriksson vägrar tro det.

– Hoppet är det sista som överger oss, säger han till Sportbladet.

Smederna har inte blivit svenska mästare sedan 1977 och mycket talar för att det dröjer innan Eskilstuna-klubben vinner SM-guld igen. Elit Vetlanda vann den första finalen med 49–41 på Eskilstuna motorstadion och är extremt svårslaget på sin hemmaoval, där returmötet avgörs under onsdagen.

Jerker Eriksson tror dock att Smederna kan plocka in åtta poäng och lämna Småland som svenska mästare. Att Vetlanda bara har förlorat fem hemmamatcher sedan 2013 påverkar inte hans tro på sitt lag.

– För mig är historiken ointressant. Allt kan hända. Masarna hade inte torskat någon hemmamatch i år när vi vann med 14 poäng. Det kan hända mycket i speedway, så det är bara att ladda om, säger smedledaren.

I den första finalen vann ni bara ett av de tio första heaten...

– Ja, och då blir det svårt mot Vetlanda, som har några tunga pjäser på slutet. Samtidigt var banan lite snäll och det passar Vetlanda, men det är inget jag vill skylla på. Vi förlorar mot ett bättre lag.

Jepsen Jensen poängbäst

Mikkel Michelsen tog bara en poäng, Linus Eklöf och Pontus Aspgren fick nöja sig med tre. Poängbäst i hemmalaget blev lagkaptenen Michael Jepsen Jensen och Leon Madsen, som körde in tio poäng var.

Enligt Jerker Eriksson var förarna tagna av stundens allvar.

– Det var sanningens ögonblick och det kanske spelade sin lilla roll. Vi har ett lag som kanske inte har hundraprocentig rutin från stora matcher, säger han.

Smederna har redan har överträffat alla förväntningar. Fjolårets jumbo skulle inte ens ha kört i elitserien, men när Västervik valde att inte gå upp från allsvenskan fick Smederna stanna i högsta ligan. Den osannolika resan slutade med att 8 357 personer såg klubben, för första gången sedan 2003, köra SM-final.

– Jag var så fokuserad på matchen och hade svårt att njuta av inramningen, säger Jerker Eriksson.

”Jobbar för varandra”

Fredrik Staaf, som gör sin tionde och sista säsong som lagledare i Vetlanda, ser inte heller finalen som avgjord.

– Nu gäller det att inte tro att vi är något. Det är 0–0 när matchen börjar och vi vet att det finns tre förare som är ruskigt bra runt vår oval: Leon Madsen har avgjort en och annan SM-final åt oss, (Matej) Zagar hade en riktigt bra tävling senast och (Mikkel) Michelsen har gjort livet obehagligt för oss några gånger, säger han.

Från läktaren såg det ut som att era förare ville mer...

– Det har varit signifikativt för hela året. Vi jobbar verkligen för varandra. Beskedet att vår VM-förare Martin Vaculik inte dyker upp kunde ha slagit ner vem som helst, men vi vänder det till något positivt och tar 7+1 poäng på riders-heaten. Det har varit och är en enorm arbetsmoral i gruppen. Det är helt osannolikt, säger Fredrik Staaf.

Under onsdagens returmöte kommer Tobiasz Musielak ersätta Vaculik som heatledare, vilket ger Vetlanda möjligheten att sätta in Jonas Davidsson i laget.

Publicerad: