Hockeyallsvenskan

Klassiska klubben lägger ner a-laget

Av: 

SPORTBLADET

15 säsonger i hockeyallsvenskan.

Men nu lägger Sundsvall Hockey ner sin elitverksamhet och drar sig ur division 1.

Klubben skriver att de inte klarar av licenskraven.

– Naturligtvis jättetråkigt, säger klubbchefen Stefan Lindqvist.

Sundsvall spelade i Hockeyallsvenskan 2015/16.
Sundsvall spelade i Hockeyallsvenskan 2015/16.

Sundsvall Hockey har en gedigen historia.

Klubben var länge etablerat i Hockeyallsvenskan och spelade i landets näst högsta serie så sent som säsongen 2015-16. I den truppen ingick flera SHL-meriterade spelare som bland andra Eric Moe, Magnus Åkerlund, Mathias Månsson, Christian Söderström och bröderna Victor och Oscar Ahlström.

Och tränaren var Leif Strömberg.

Men nu läggs klubbens elitverksamhet ner.

Sundsvalls Tidning var först med att rapportera om att a-laget drar sig ur division 1 kommande säsong på grund av stora ekonomiska bekymmer, något som klubben sedan bekräftar på sin hemsida.


5 FRÅGOR TILL SPORTBLADETS HOCKEYALLSVENSKA EXPERT EMIL K LAGNELIUS:

Bekräftar på hemsidan

IF Sundsvall Hockey behöver bygga upp en ny grund med återställd stabil ekonomi, anpassad organisation och en framtidstro. För att säkerställa vår ungdoms och juniorverksamhet har vi beslutat att genomföra ytterligare en åtgärd”, skriver klubben på hemsidan och fortsätter:

Vi kommer inte att spela Hockeyettan med vårt A-lag Herr. Vi gör ett uppehåll med laget under kommande säsong med målet att inför säsongen 2018-2019 åter ha ett lag i seriespel. Ett av skälen är att vi inte anser oss klara de ekonomiska kraven och således den licens som krävs för lagen i Hockeyettan”.

– Det är jättetråkigt. Vi vill ju helst jobba med sport, med glada medarbetare, spelare och föräldrar. Men det här var ett nödvändigt ont. Den senaste veckan har vi insett att vi måste ta vårt ansvar internt, ungdomarna, men också externt, fodringsägarna, säger klubbchefen Stefan Lindqvist.

Inga licenskrav

Klubben hade redan kontrakterat flertalet spelare som i dag fick beskedet att det inte blir något division 1-lag i Sundsvall.

– De är ledsna och besvikna. Deras framtida vardag kastas ju om eftersom de tänkt att spela och kanske jobba i Sundsvall. Det blir ju en chock, säger Lindqvist.

I dagsläget finns inga ekonomiska krav på klubbar i Hockeyettan, har Kenneth Fahlgren i ligans licensnämnd nyligen berättat för Sportbladet, men successivt under en femårsperiod – enligt de nya licenskraven – måste division 1-klubbarna redovisa ett eget kapital på minst 500 000 kronor.

Sundsvall Hockey har nyligen även förlorat sin plats i SDHL sedan klubbens damlag, också av ekonomiska skäl, bröt sig ur föreningen.

Klubbens egen turnering, SCA-cupen, kommer dock att spelas i sommar. Däremot utan Sundsvall Hockey, men Mora, Timrå, Modo och Björklövens försäsonger drabbas alltså inte av Sundsvalls nedmontering av elitverksamheten.

ANNONS

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

Extern länk från C More

Beställ här

Jonathan Hedström deppar under kvalmatchen till Hockeyallsvenskan mellan Sundsvall och Pantern i mars 2015.
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockeyallsvenskan

LÄS VIDARE

Efter beskedet – fansen jublar: ”Tog våra känslor på allvar”

ÄMNEN I ARTIKELN

Hockeyallsvenskan

IF Sundsvall Hockey