Felix Rosenqvist tog första segern i Formula E

Foto: MAURIZIO GAMBARINI / dpa
Felix Rosenqvist tog första segern i Formula E
SPORTBLADET

Han väntade på att få chansen. Han tog den och körde hem segern i Berlin.

Det gjorde Felix Rosenqvist historisk.

– Det är helt grymt, jublar svensken.

Under flera år har Felix Rosenqvist varit en av Sveriges bästa racerförare och höstas tog han steget till det som han själv och många andra kallar för framtidens racing - Formula E.

Det världsomspännande mästerskapet för elbilar avgörs enbart i stora metropoler och i säsongens sjätte deltävling tog Rosenqvist sin och Sveriges sin första seger.

Från startruta tre vann han loppet på den gamla flygplatsen Tempelhof i Berlin.

– Det känns helt grymt. Under hela dagen har allt gått som på räls, redan på den första träningen kände jag att vi har chansen att vinna den där första segern den här helgen, säger Felix Rosenqvist.

– Banan såg bra ut och när vi körde i simulatorn kändes det som om den skulle passa oss. Även om jag gjorde ett litet misstag i kvalet och fick starta från ruta tre i stället för från pole position så kändes det bra. Nu var det naturligtvis väldigt roligt att få gå fråm tredje plats i starten till att vinna racet.

Felix Rosenqvist tog första segern i Formula E

Svensken avancerade förbi världmsästaren i WTCC, Jose-Maria Lopez, redan i starten och jagade därefter den förre F1-föraren Lucas di Grassi.

– Lopez gjorde en dålig start och jag tog mig förbi honom men Lucas var lite mer aggressiv i början och han använde väldigt mycket energi. Jag tänkte att om jag ska kunna ta mig förbi honom så måste jag satsa i slutet av den första stinten, säger Felix Rosenqvist.

Han följde sin plan. I Formula E byter förarna bil istället för däck och Rosenqvist attackerade strax innan depåstoppet.

– Min ingenjör sa att jag tog in på honom och under de tre sista varven före bilbytet tappade han väldigt mycket och då förstod jag att han låg tajt på energin. Jag kände att jag behövde ta chansen i kurva ett, det var ett 50–50 läge och det var verkligen grymt att komma om där också. Efter depåstoppet var det bara att njuta hela vägen in i mål, säger Felix Rosenqvist.

– Detta är min största seger efter den i F3-loppet i Macau.

Ny tävling i morgon

Lucas di Grassi slutade tvåa i Berlins ePrix och Rosenqvists teamkollega, Nick Heidfeld, trea. Den regerande mästaren Sebastien Buemi var bara femma och behåller övertaget i mästerskapet. Formula E kör ytterligare en deltävling, på samma bana, i morgon, söndag.

Foto: Mattias Persson
Felix Rosenqvist kör i Formula E
ARTIKELN HANDLAR OM