”Det här kom efter politiska besluten”

avPatrik Brenning

Foto: Henrik Montgomery/TT
Hans Vestberg, ordförande SOK.

SOK vägrar ge upp OS – trots politikernas besked

Den 26 april sa Stockholms stad nej till en OS-ansökan för Stockholm till spelen 2026.

Trots det vägrar Sveriges olympiska kommitté (SOK) ge upp drömmen och hänvisar nu till ny information.

– Allt det här kommer efter det politiska beslutet, säger ordföranden Hans Vestberg.

Socialdemokraterna i Stockholms stad valde den 26 april att avbryta samarbetet med SOK gällande en gemensam ansökan för att få OS i Stockholm, Åre (alpint) och Falun (backhoppning) till 2026.

– Vi socialdemokrater har hela tiden tyckt att ett OS är viktigt för Stockholms tillväxt och utveckling. Vi tror att ett OS med den uppmärksamhet som arrangemanget ger till staden och de stimulanser det ger till Stockholms ekonomi är en viktig stimulans för ekonomi och sysselsättning. Tyvärr är vi ensamma om att tydligt ha tagit ställning för ett OS i detta läge, sa Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad, och hänvisade beslutet till en för stor oenighet bland de politiska partierna.

”Efter att politikerna drog sig tillbaka”

Men SOK menar att politikerna fattat ett förhastat beslut. Därför fortsätter kommittén nu att driva frågan på egen hand.

Anledningen säger ordföranden Hans Vestberg är att förutsättningarna för en ansökan fortsätter att förändras. Vestberg hänvisar till Internationella olympiska kommittén IOK:s ”Agenda 2020” som innebär att arrangerande land 2026 ska få minst nio miljarder kronor i stöd med motkravet att ansökan bland annat ska fokusera på efterbruk av samtliga arenor samt mänskliga rättigheter.

– Det här kommunicerades efter att politikerna drog sig tillbaka lite, säger Vestberg.

Dessutom ska tiden från ansökan till beslut förkortas till maximalt tolv månader och IOK dessutom bära kostnaderna för det arbetet.

– Den informationen är också helt ny. Den kom efter de politiska besluten som tagits. Därför tyckte vi att det är tillräckligt intressant för att trycka på för ett olympiskt spel i Sverige igen.

”Processen inte avslutad”

SOK arbetar därför vidare på sitt förslag med förhoppning att vinna över politikerna.

– De är positiva till dialogen, säger Vestberg.

När måste ni ta ett beslut om en eventuell ansökan?

– Någon gång under hösten måste vi bestämma oss för i maj 2018 ska man lämna in någon typ av ansökan. Men vi har ett ansvar mot idrottsrörelsen och tror att det här är väldigt bra för Sverige, annars skulle vi inte göra det. Jag tänker inte ge någon sannolikhet för att vi går vidare med en ansökan men vi känner att det är vårt ansvar att göra det här.

Först i september kommer också de sista beskeden från IOK kring regelverket för ansökan.

– Det finns inga färdiga fakta än utan det här är en process som började nu. Jag säger inte att det kommer hända (att Sverige söker OS) men processen är inte avslutad.

ARTIKELN HANDLAR OM