AIK-spelaren (!) gör debut i British Open

SPORTBLADET

En AIK-spelare gör majordebut i golf.

My Leander, 22, har kvalat in till årets British Open?

– Man får nypa sig i armen, det får man, säger hon till Sportbladet.

1 av 3 | Foto: Göran Söderqvist, Svenska Golfförbundet

AIK är mest förknippat med fotboll, ishockey och i viss mån basket men föreningen är också medlem i Svenska Golfförbundet och när damernas fjärde och näst sista major, British Open, inleds finns faktiskt en AIK-spelare med.

Doldisen My Leander, 22, har kvalat in.

– Det känns väldigt bra. Och jag är faktiskt ganska lugn inför det som komma skall, säger hon med stort självförtroende.

Känns det inte lite surrealistiskt? Det är ändå din första major.

– Alltså, man får nypa sig i armen, det får man, men samtidigt har jag spelat mig till den här platsen. Alla är ju här på samma villkor. Nu handlar det om att spela mitt spel, inte tänka för mycket. Jag känner mig trygg i det jag gör och ska försöka att inte göra en för stor grej av att det, säger Leander.

”Hade ingen starttid”

Stor förvirring uppstod på hennes resa hit. I mitten av juli åkte hon till London för att spela en förkvaltävling. Väl där insåg Leander att hon inte ens skulle spela.

– Precis, jag kom till London i tron om att jag hade en starttid, men det hade jag inte. Tydligen var jag redan klar för den stora kvaltävlingen, haha. Men jag stannade kvar och gick caddie åt Frida Gustafsson Spang, så det var ändå roligt, säger hon.

22-åringen har spenderat sina senaste fyra år på college.

– Jag har utvecklats extremt mycket där borta, speciellt det sista året då jag tog väldigt stora steg och spelade riktigt bra golf.

”Sett upp till henne”

Hon gick på San José State i Kalifornien – samma college som amerikanska ikonen Julie Inkster gick på en gång i tiden.

– Jag har faktiskt träffat henne flera gånger. Hon var och kollade på en tävling som jag kom tvåa i, så hon har uppmärksammat att jag spelar och jag har ju verkligen sett upp till henne.

Vad är din målsättning i British Open?

– Det är väl att klara cutten. Jag får sätta upp små delmål för det är trots allt en ganska stor upplevelse att vara här. Steg ett är att känna mig lugn och bekväm. Steg två är att klara cutten. Jag har vår landslagscoach KG Nissén på bagen den här veckan, han går caddie åt mig och det känns otroligt bra. Sen kommer mamma och pappa hit och kollar också, så jag har några supportrar här i alla fall, hehe.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM