”Viktig kugge i utvecklingen av svensk ridsport”

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

FALSTERBO HORSE SHOW 2017

Falsterbo Horse Show är i full gång.

Det mesta är som vanligt, tävling i nio dagar med nästan 600 ryttare och 900 hästar på startlinjen.

Men räkna med extra nerv. I år slåss ryttarna om en plats till EM i Göteborg i augusti.

Tävlingarna drog igång redan i lördags med nationella klasser.

För unga ryttare, klubblag och amatörer över hela landet är Falsterbo något av en drömfabrik. Drömmen börjar redan under vårens kval. Den som en gång tagit en plats, fått känna doften av den stora ryttarvärlden, vill göra det igen och igen.

Här fostras nya generationer ryttare - och hästar.

Fin fjäder i hatten

Flera hundra unga hästar mellan fyra och sju år ställer varje år upp i Falsterbo. Det är ett självklart mål får uppfödare och hästägare. Att kvala till sig en plats och sedan vinna ett championat här är inte bara en riktigt fin fjäder i hatten, det höjer marknadsvärdet på hästen också.

När tävlingarna nu går in i halvlek börjar de internationella ryttarna droppa in. Första internationella klassen går på torsdag.

Falsterbo är Sveriges enda utomhustävlingen på högsta, femstjärniga nivå. Alla svenska toppryttare vill hit. Förra året var det ett avgörande test inför OS. I år är EM på hemmaplan det överskuggande målet.

Hetaste EM-laget

Inte sedan VM 1990 i Stockholm har Sverige varit värd ett internationellt mästerskap i hoppning och dressyr.

Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona har tidigare sagt att han inte kommer att spika sitt lag i Falsterbo. Men de ryttare vi får se i Nations Cup på fredag är klart hetaste EM-laget.

Det är Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Douglas Lindelöw och Evelina Tovek med Castello 194 och rutinerade Helena Persson med Bonzai H.

Malin Baryard-Johnsson och Angelie von Essen har lämnat sena återbud.

Vassaste tänkbara motstånd

I dressyren saknas EM-aktuella Therese Nilshagen som istället testar formen i Aachen nästa vecka, där motståndet kommer att vara vassaste tänkbara.

På plats i Falsterbo är mer eller mindre självskrivna EM-ryttarna Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson-Silfvén samt flera av de andra som är med och slåss om en plats.

Det kommer bli bli några riktigt heta dagar på näset, oavsett väder.

ARTIKELN HANDLAR OM