”Ingen trodde att de skulle vara här i dag”

Foto: Lynne Sladky / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

Båda två var uträknade.

Nu kliver Roger Federer, 35, och Rafael Nadal, 31, in i Wimbledon – som favoriter.

– Det är nästan surrealistiskt, säger svenske legendaren Stefan Edberg till Sportbladet.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Stefan Edberg.

Det är nästan så att man går gnugga sig i ögonen och nypa sig i armen men nu står vi alltså här inför ännu en upplaga (den 131:a i ordningen) av klassiska Wimbledon – med Roger Federer, 35, och Rafael Nadal, 31, som första- och andrahandsfavorit.

Ikonerna har tagit sig ur sina skoningslöst kolsvarta formsvackor – nu är de tillbaka i toppen igen.

Mot alla odds.

– Det är nästan surrealistiskt, men så klart helt fantastiskt. Bara att de möttes i vintras i Australian Open-finalen var ju helt galet med tanke på hur uträknade de har varit. Ingen trodde att de skulle vara här i dag. Men det är fantastiskt för sporten att de hänger kvar i toppen. Det finns inga bättre ambassadörer för tennisen, säger svenske legendaren Stefan Edberg, 51, när Sportbladet talar med honom inför det som komma skall.

”Finns där som en vän”

Han vet förstås vad han pratar om, den gode Edberg. Inte nog med att han själv har vunnit sex Grand Slam-titlar – varav två i just Wimbledon – han har också nyligen varit tränare för Roger Federer.

– Men det är jag inte längre. Nu är det mer att jag finns där som en vän, och jag följer givetvis hans utveckling. Det Roger har gjort den här säsongen är helt makalöst. Jag tror inte att någon hade räknat med den här framgången, inte ens Roger själv, säger Edberg.

FAKTA

STJÄRNORNAS RAS – OCH KLÄTTRING

Roger Federer

Hade sin första stora svacka från sensommaren 2013 till våren 2014. Där och då trodde nästan ingen att han skulle komma tillbaka till toppen. Men Federer tystade tvivlarna och kom tillbaka urstarkt.

Sommaren 2016 började han dock dras med stora skadeproblem och tvingades avstå slutet på säsongen (bland annat missade han OS i Rio) och rasade ner till en 16:e plats på rankningen.

Men säsongen 2017 kom han tillbaka igen – starkare än någonsin – och inledde året med att vinna sin 18:e Grand Slam-titel i Australian Open.

Rafael Nadal

Sensommaren till hösten 2015 gick Rafael Nadal inte att känna igen. Hans grundslag saknade både längd och kraft och den spanske stjärnan noterades för ett flertal, på pappret, pinsamma förluster.

2016 fortsatte trögt och blev bara värre och värre ju längre säsongen led. Han avslutade året rankad nia i världen.

Men precis som Roger Federer har Nadal inlett säsongen 2017 makalöst bra. Han gick till final (mot Federer) i Australian Open och har tagit fyra titlar under grussäsongen, varav den senaste i Franska Öppna – hans tionde (!) totalt i den Grand Slam-turneringen.

Federer inledde året med att vinna sin 18:e Grand Slam-titel i karriären (i Australian Open) och fortsatte sedan sin braksuccé genom att sopa hem både Indian Wells och Miamis Masters-turneringar.

Sen valde den 35-årige schweizaren – något överraskande – att avstå hela grussäsongen för att lägga allt krut på gräset.

– Det är knappast något man gör i normala fall. Men Roger är Roger, han har redan uppnått så pass mycket i sin karriär och kände väl helt enkelt att han skulle få svårt att utmana om titeln i Paris (Franska Öppna) och att det var bättre att satsa på Wimbledon. Och det är väl ganska coolt att kunna göra så?, menar Stefan Edberg.

”Är alltid livsfarlig”

Nu jagar Roger Federer sin åttonde titel i Wimbledon vilket skulle göra honom historisk som den meste mästaren i turneringen.

– Han är ju redan enorm. Men tar han sin åttonde titel här så vore det helt makalöst, säger Edberg.

Federer tros ha sina största utmanare i regerande mästaren Andy Murray, tidigare världsettan Novak Djokovic – men framförallt i sin nemesis Rafael Nadal.

– Det är väl lite mer spännande nu än det varit på länge, med tanke på att både Andy Murray och Nokav Djokovic har haft lite problem under året och inte är i sin allra bästa form. Jag håller Roger och Rafa som favoriter. Roger som den störste favoriten. På gräs är han alltid livsfarlig, säger Stefan Edberg.

FAKTA

FAVORITERNA (HERRAR)

1) Roger Federer, 35, Schweiz
Skippade hela grussäsongen för att lägga allt fokus på Wimbledon. Kommer från en färsk seger i grästurneringen Halle, Tyskland, och jagar nu sin sin åttonde (!) titel i Wimbledon.

2) Rafael Nadal, 31, Spanien
Har vunnit 47 av 54 matcher den här säsongen och är i rysligt bra form. Haft svårt i Wimbledon på senare tid. Missade förra årets turnering på grund av skada. Senaste titeln här kom 2010.

3) Andy Murray, 30, Skottland
Kommer hit som regerande mästare – men med tveksam form. Åkte ur i första omgången i förturneringen Queens och dras dessutom med vissa skadebekymmer. Oklar status på Murray.

4) Novak Djokovic, 30, Serbien
De senaste årens dominant i tennisen är nu i en djup formsvacka. Spelade i (Eastbourne) veckan innan vilket är extremt ovanligt för toppspelare. Vann dock där och fick tillbaka lite självförtroende?

5) Marin Cilic, 28, Kroatien
Har tagit sig till kvartsfinal tre år i rad. Gynnas av underlaget och är dessutom i riktigt bra form för tillfället. Känslan är att Cilic – om allting klaffar – kan utmana om titeln på allvar i år.

Bubblare: Milos Raonic, Alexander Zverev, Nick Kyrgios, Stan Wawrinka, Grigor Dimitrov.