”Ingen trodde att de skulle vara här i dag”

Båda två var uträknade.

Nu kliver Roger Federer, 35, och Rafael Nadal, 31, in i Wimbledon – som favoriter.

– Det är nästan surrealistiskt, säger svenske legendaren Stefan Edberg till Sportbladet.

Stefan Edberg.
Stefan Edberg.

Det är nästan så att man går gnugga sig i ögonen och nypa sig i armen men nu står vi alltså här inför ännu en upplaga (den 131:a i ordningen) av klassiska Wimbledon – med Roger Federer, 35, och Rafael Nadal, 31, som första- och andrahandsfavorit.

Ikonerna har tagit sig ur sina skoningslöst kolsvarta formsvackor – nu är de tillbaka i toppen igen.

Mot alla odds.

– Det är nästan surrealistiskt, men så klart helt fantastiskt. Bara att de möttes i vintras i Australian Open-finalen var ju helt galet med tanke på hur uträknade de har varit. Ingen trodde att de skulle vara här i dag. Men det är fantastiskt för sporten att de hänger kvar i toppen. Det finns inga bättre ambassadörer för tennisen, säger svenske legendaren Stefan Edberg, 51, när Sportbladet talar med honom inför det som komma skall.

”Finns där som en vän”

Han vet förstås vad han pratar om, den gode Edberg. Inte nog med att han själv har vunnit sex Grand Slam-titlar – varav två i just Wimbledon – han har också nyligen varit tränare för Roger Federer.

– Men det är jag inte längre. Nu är det mer att jag finns där som en vän, och jag följer givetvis hans utveckling. Det Roger har gjort den här säsongen är helt makalöst. Jag tror inte att någon hade räknat med den här framgången, inte ens Roger själv, säger Edberg.

Federer inledde året med att vinna sin 18:e Grand Slam-titel i karriären (i Australian Open) och fortsatte sedan sin braksuccé genom att sopa hem både Indian Wells och Miamis Masters-turneringar.

Sen valde den 35-årige schweizaren – något överraskande – att avstå hela grussäsongen för att lägga allt krut på gräset.

– Det är knappast något man gör i normala fall. Men Roger är Roger, han har redan uppnått så pass mycket i sin karriär och kände väl helt enkelt att han skulle få svårt att utmana om titeln i Paris (Franska Öppna) och att det var bättre att satsa på Wimbledon. Och det är väl ganska coolt att kunna göra så?, menar Stefan Edberg.

”Är alltid livsfarlig”

Nu jagar Roger Federer sin åttonde titel i Wimbledon vilket skulle göra honom historisk som den meste mästaren i turneringen.

– Han är ju redan enorm. Men tar han sin åttonde titel här så vore det helt makalöst, säger Edberg.

Federer tros ha sina största utmanare i regerande mästaren Andy Murray, tidigare världsettan Novak Djokovic – men framförallt i sin nemesis Rafael Nadal.

– Det är väl lite mer spännande nu än det varit på länge, med tanke på att både Andy Murray och Nokav Djokovic har haft lite problem under året och inte är i sin allra bästa form. Jag håller Roger och Rafa som favoriter. Roger som den störste favoriten. På gräs är han alltid livsfarlig, säger Stefan Edberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.