Kravet: Ta medalj eller gör värnplikt

Stenhård press på Kim i OS-golfen

Kim Si-woo, 26, under den första rundan.
Kim Si-woo, 26, under den första rundan.

KAWAGOE. Alla spelare vill ta en OS-medalj.

Kim Si-woo, 26, måste.

Annars tvingas Sydkoreanen göra militärtjänst och riskera hela sin framtida karriär.

OS-golfen på Kasumigaseki Country Club är i gång.

Sveriges representanter, Alex Norén och Henrik Norlander, har stora skor att fylla eftersom Henrik Stenson tog silver senast det begav sig (i Rio 2016). Men ska vi snacka press, så får vi lov att rikta blickarna mot Sydkoreas deltagare.

Im Sung-jae, 23, och Kim Si-woo, 26, är etablerade stjärnor på PGA-touren. De ligger 27:a respektive 55:a på världsrankningen och har redan dragit in tiotals miljoner kronor i prispengar.

De har levererat förut. Nu måste de göra det.

Sydkoreas strikta lagar om att män mellan 18 och 28 måste göra minst 1,5 års militärtjänst gäller fortfarande – och inte ens framgångsrika idrottare kommer undan. Bara om de lyckas med en prestation som ”främjar nationens anseende”.

För golfare är en OS-medalj den enda räddningsplankan.

Im har OS i Paris 2024 på sig, men för Kim är det här sista chansen.

– Jag hade inte velat vara i deras sits, säger Alex Norén.

– Det kommer kännas jäkligt konstigt om Sydkoreanerna är med i toppen när det här ska avgöras och man själv är där och hugger. Det är ett annorlunda scenario.

Var nervös

Kim Si-woo var märkbart nervös på första tee och missade utslaget grovt. Men han tog sig till slut på 69 slag (tre under par) och har satt sig själv i en bra position inför fortsättningen.

När Sportbladet och ett par andra medier mötte upp honom i den mixade zonen efteråt var Kim diplomatisk i sina svar.

– Jag var nervös. Jag har aldrig spelat ett OS förut och representerat mitt land. Det gör att det blir lite mer press än vanligt, säger han.

Frågorna om militärtjänsten försökte han slingra sig undan.

– Det är egentligen ingen skillnad jämfört med en vanlig tävling. Jag går alltid ut och försöker göra mitt bästa.

Tycker du inte att allt det här känns orättvist?

– Ehm … Nej. Jag har alltid press på mig när jag spelar. I majors och vanliga PGA-tävlingar också. Det är inget nytt, säger Kim.

Vanligt fenomen

Fotbollsstjärnan Son Heung-min – till vardags i Premier League-klubben Tottenham – hade också tvingats till nästan två års militärtjänst om han inte varit med och fört sitt landslag till seger i asiatiska mästerskapen 2018.

Som tack fick Son sin tjänstgöring kortad till ynka tre veckor – ett uppdrag han passade på att utföra våren 2020 då pandemin var som värst och fotbollen satt på paus.

Bilder visade då hur storstjärnan spatserade runt i full militärmundering, med nummer 136 på hjälmen. Några månader senare var Son tillbaka i spel i Premier League.

Son Heung-min under sin tre veckor långa militärtjänst.
Son Heung-min under sin tre veckor långa militärtjänst.

Men det finns också skräckexempel.

Alex Norén pekar på Bae Sang-moon, 35, och Noh Seung-yul, 30.

Bae var rankad topp 30 i världen innan han tvingades ta ett två år långt uppehåll för att göra värnplikt. Nu är han rankad 958:a.

Noh var 61:a i världen – nu är han 736:a.

– Båda två var sååå duktiga. Nu är de inte alls på samma nivå. Jag tror att det är helt omöjligt att komma tillbaka efter det, säger Norén.

PGA tour-spelaren Kevin Na fyller i. Han har sina rötter i Sydkorea, men flyttade till USA i tidig ålder och blev amerikansk medborgare när han var 18.

Nu lider han med sina kollegor.

– Vore de inte bra om man kunde hitta en mellanväg som gynnar båda parter? Nu slipper du inte ens militärtjänst om du vinner en major. Det tycker jag är dåligt. Se bara vad en majorseger gör för ditt land, inom golfen är det en enorm sak. Ta Hideki Matsuyama som exempel och vad hans Masters-titel gjorde för Japan. Kim Si-woo kan nog göra mer nytta för sitt land på golfbanan under två års tid än inom militären. Jag tycker att de ska låta honom slippa, det förtjänar han, säger Kevin Na till Eurosport.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.