OS 2021 i Tokyo

Mattsson förlorade i OS-brottningen: ”Ibland hatar man det”

Av: 

Per Bohman

Sofia Mattsson.
Sofia Mattsson.

SPORTBLADET

TOKYO. Brottning + judo + boxning = fiasko.

Alla svenskar snackade om medalj – nu är alla ute.

– Ibland älskar man brottning och ibland hatar man det. Det är en sån hatkärlek. Det känns brutalt, säger Sofia Mattsson som blev siste kampsportare att åka ur.

Det var förstås ingen skam för Sofia Mattsson att förlora mot världsettan Vinesh Phogat. Indiskan är favorittippad i 53-kilosklassen och var värsta tänkbara motståndare för Mattsson.

Phogat, känd för sin taktiskt kloka och defensiva brottning, gav inte svenskan en chans. Det stod 5–0 i den första perioden. Matchen slutade 7–1 och segern var odiskutabel.

– Hon var duktig på att försvara och kontra. Det fick vi se på mattan. Hon var svårbrottad och bjöd inte till.

Hur frustrerande är det?

– Det är såklart superfrustrerande. Jag gillar ju verkligen att brottas och har lätt att bara köra på och köra på. När man möter så här väldigt duktiga försvarsbrottare så kan det bli svårt.

Ingen har nått medalj

Mattsson, som har ett OS-brons på meritlistan, hoppades på att Phogat skulle gå till final. Det hade gett svenskan chansen till återkval. Indiskan fick dock stryk mot Vanesa Kaladzinskaya, Belarus, i kvarten vilket betyder att Mattsson definitivt är ute ur OS.

Brottning är en oförlåtande sport. Du kan vara ute direkt nu, efter bara några minuters brottning?

– Ibland älskar man brottning och ibland hatar man det. Det är en sån hatkärlek. Vinner man en hård match och lägger någon på fall så är det bara ”Oh, yes. Skönt att jag lyckats slå den här tuffa motståndaren”. Ibland står man här och då känns det brutalt.

Alla är ute

Sofia Mattsson var sista svenska chansen för en medalj i kampsportsgrenarna.

Utövarna från judon, brottningen och boxningen framstod alla som stora medaljkandidater, särskilt som i princip samtliga snackade upp sina chanser inför mästerskapet.

Inför varje tävling satt svenskarna följaktligen hemma framför tv-sändningarna och hoppades på stordåd. Totalt hade Sverige nio idrottare i de tre grenarna och förhoppningen var att de skulle kunna samla ihop två-tre medaljer tillsammans.

Ingen var dock nära att faktiskt kämpa till sig ett brons, silver eller guld.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset nu på lördag där en Jackpot på ca 20 miljoner står på spel! Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Medaljligan i OS 2021 – så ligger Sverige till

Publisert:

LÄS VIDARE

Maja Nilsson till OS-final efter rysare

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2021 i Tokyo

Brottning