OS 2021 i Tokyo

”Spanjorerna är slaviskt hjärntvättade”

Så ska Sverige vinna OS-kvartsfinalen

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

TOKYO. Intelligenta men äckliga smugglare som hugger som kobror.

Det är den samlade svenska bilden av Spanien inför kvartsfinalen.

– Slit själen ur Spanien, då kan de hamna i sitt mörker, säger experten Per Johansson.

Sverige har haft problem med Spanien länge och inte besegrat dem i ett mästerskap på tolv år.

Så har spanjorerna också tillhört världstoppen länge med sin gyllene generation som nu gör sitt sista mästerskap ihop: två raka EM-guld, VM-brons senast och flera semifinalplatser i mästerskap.

”De är som kobror”

Men vad är det som gör Spanien till en så svår motståndare för Sverige?

– De är luriga och äckliga att spela mot, säger Radiosportens expert Magnus Wislander.

– OS intelligentaste lag med sjukt mycket rutin som spelar en, på ren svenska, smuggelhandboll, säger målvakten Andreas Palicka.

– De har en trygghet i att kunna byta försvarssystem under matchens gång. De är listiga rävar som är duktiga på att få matchrytmen dit de vill. Spelet sitter i ryggmärgen på dem och det är äckligt att möta, säger assisterande förbundskaptenen Martin Boquist.

– De har ett läskigt anfallsspel som går upp och ner i tempo. De har långa anfall där de väntar och väntar, får frikast på frikast och så är det inspel till linjen och mål eller straff och utvisning, säger Discoverys expert Per Johansson.

– De är som ormar, som kobror. Gör du ett fel eller blottar dig för mycket så är de där och hugger, säger spelmotorn Jim Gottfridsson.

”OS intelligentaste lag”, säger Andreas Palicka om Spanien.

Tränat extremt mycket mot 5–1-försvar

Det föränderliga, spanska försvaret är fruktat. Sverige ledde EM-finalen 2018 i paus. Då bytte spanjorerna försvar till ett ultraoffensivt 5–1-försvar och vände hela matchen (med hjälp av inbytte monstermålvakten Arpad Sterbik ska tilläggas).

Sverige hade sedan problem mot samma försvar i Euro cup 2019–20.

– Jag tycker att vi har förbättrat oss väldigt mycket mot 5–1-försvar. Och är det något vi tränat på under hela detta coronaåret så är det mot 5–1-försvar. Vi tror att vi har hittat nycklar även om vi inte mött Spanien än. Vilka? Det säger jag inte. Vi har också lite bättre spelare i de här man-man-situationerna nu, som är lite flexiblare och mobilare, säger Boquist.

”Är slaviskt hjärntvättade”

Men det finns svagheter också i Spanien. De tappade vänsternian Joan Canellas före OS och under turneringen har försvarsgeneralen Viran Morros försvunnit med skada.

– De är lite tunnare nu och har inte så många alternativ bakåt och framåt. De har heller ingen storskytt, säger Johansson.

Han har sitt recept klart:

– Slit själen ur spanjorerna, då kan de hamna i sitt mörker. De är slaviskt hjärntvättade att spela sin typ av handboll framåt. Löser man deras anfallskod så har de inte så mycket alternativ. Det har de aldrig haft.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Medaljligan i OS 2021 – så ligger Sverige till

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige föll tungt mot Spanien – domarna sågas

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2021 i Tokyo

Handboll

Sommar-OS 2021

Sommar-OS