Lasse Granqvist om beskedet: ”Jag ryser nu”

Tommy Engstrand och Lasse Granqvist på plats i Radiohuset när Sportextra fyllde 50 år med nuvarande och gamla medarbetare på plats i Radiohuset
Tommy Engstrand och Lasse Granqvist på plats i Radiohuset när Sportextra fyllde 50 år med nuvarande och gamla medarbetare på plats i Radiohuset

Nyheten om Tommy Engstrands bortgång under söndagen skakade om stora delar av Sportsverige. Engstrand har med sin kommentering påverkat många av Sveriges största kommentatorer och profiler.

– Jag ryser nu när jag pratar om det, berättar Granqvist för Sportbladet.

Det är inte ofta som Lasse Granqvist har svårt att hitta rätt formuleringar för att beskriva saker. Men när Sportbladet når kommentatorn under söndagen tar det en stund innan Granqvist kan ta till orda.

– Ja… Det var ju oerhört tragiska nyheter… Ja…, säger Granqvist när han får höra om Engstrands bortgång. Efter en stunds tystnad fortsätter han.

– Det är en ung ålder att gå bort i. Oerhört tragiska nyheter.

Granqvist växte upp med Tommy Engstrands röst i radion och har under sin karriär sett upp till legendaren.

– Tommy Engstrand är väl allmänt ansedd som Radiosportens främsta chef genom alla tider. För sin enorma passion och sitt engagemang och entusiasm, som lyfte en hel redaktion och med sitt sätt att driva nyhetsarbetet. Jag minns under fotbolls-VM 1990, han satt med och läste de italienska tidningarna på morgonen med en helt unik drivkraft.

Granqvist berättar om ett av hans första möten med Tommy Engstrand och rådet som han tagit med sig genom sin karriär som kommentator.

– Han sa till mig, tidigt i min karriär: ”Du måste låta pumpen vara med”, hjärtat alltså. ”Hjärtat måste få vara med när du kommenterar”. Tack vare Engstrand så blev referat mer äkta. Det var en av hans främsta egenskaper, det blev äkta.

”Jag ryser nu när jag pratar om det”

Av många klassiska referat så finns det ett särskilt som Granqvist minns. 

– Tommy Engstrands referat av matchen mellan dåvarande Västtyskland och Portugal, den svarta onsdagen 1985. Det är något alldeles otroligt. Matchen som ledde till att Sverige missade fotbolls-VM. Det Tommy säger där i slutet, med sprucken röst: ”Det är två minuter kvar, och jag ger er inget hopp.” Jag ryser nu när jag pratar om det, för jag minns hur jag satt där hemma och lyssnade på radion, berättar Granqvist.

Granqvist placerar Engstrand som en av de som betytt mest för kommentering i radio tillsammans med Lennart Hyland och Sven Jerring.

– Jerring och Hyland gjorde ju massor för svensk radio. Jerring var ju först och Hyland utvecklade kommenteringen. Men med Tommy fick man så mycket mer. Du fick pulsen, engagemanget och närheten. För att han ”lät pumpen vara med”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.