Sverige ute ur OS – Japan blev för svåra

Sverige föll i lagtävlingen i bordtennis

TOKYO.

Japan blev för svåra – Sverige är utslaget.

Nu funderar förbundskapten Jörgen Persson på sin framtid.

– Jag kanske får sparken? säger han efter pingisens svaga OS.

För Jörgen Persson var det inget snack inför lagtävlingen. Japan var tydliga favoriter i kvartsfinalen.

– Favoritskapet? 65 procent chans att Japan vinner. 35 till Sverige. Vi är underdogs, sa han inför.

Tyvärr fick förbundskaptenen rätt – svenskarna åkte ut efter 1–3 i matcher. Därmed är OS över för de blågula pingisherrarna efter att ha åkt ut tidigt i såväl singel- som lagturneringen.

”Rökt som fotbollstränare”

Persson är besviken men tycker att prestationen totalt sett varit godkänd från spelarnas sida. Han verkar mer osäker på den egna leveransen.

Hur ser du på din egen framtid?

– Jag har ett år kvar på kontraktet. Det kör jag i alla fall. Vi får se efter det här... jag kanske får sparken? Det blev ju inte som någon hade hoppats på det här, säger han och skrattar.

Är du orolig för det?

– Nej, men man vet inte. Det är lite tryggare i pingisen än att vara fotbollstränare. Vi får se. Jag har till 2022 i oktober. Man får smälta det här. Det känns dock som att det hade kunnat vara rökt om jag var fotbollstränare. Där har man inte många chanser, lite beroende på vilken klubb man är i. Men det här var första gången som tränare för mig i OS. Så man får ta lärdom.

Karlsson: ”Besviken”

Anton Källberg och Kristian Karlsson stod upp bra mot Tomozaku Harimoto och Koki Niwa i dubbeln, men fick ge sig efter fyra jämna set (8–11, 11–13, 11–8 och 9–11).

– Jag känner besvikelse. Vi hade högre mål än så. En tapper insats, men hedersamma förluster vill man inte ha på det här mästerskapet, suckar Karlsson.

Japans tre spelare är alla topp-20 på världsrankningen mot Sveriges ende i Mattias Falck. Han ställdes mot Jun Mizutani i andra och efter idel bakslag under OS hittade den svenske stjärnan äntligen formen. Falck spelade med en helt annan aggressivitet och tyngd än tidigare och vann rättvist med 3–1 i set (11–3, 11–9, 10–12 och 11–8.).

– Jag kom upp i en bättre nivå, säger Falck.

Falck hade inte en chans

Källberg pressade 18-årige världsfyran Harimoto i tredje matchen, tog ett set och hade häng på mer. Till slut var japanen ändå starkast (12–10, 9–11, 9–11 och 10–12).

– Jag är med och har bra chanser i matchen. Jag ska kunna göra det lite bättre än vad jag gjorde. Harimoto kändes starkare och jag blev pressad. Totalt sett är det här en besvikelse. Att vi inte får med oss mer än en match är lite underkänt. Särskilt från min sida, säger Källberg.

Falck behövde sedan vinna för att rädda kvar Sverige i turneringen. Men prestationen mot Mizutani kunde han inte upprepa mot Koki Niwa. Det var inget snack när Niwa avfärdade Falck med 10–12, 5–11 och 5−11.

– Jag är besviken. Visste att det skulle bli tufft mot japanerna. Men det känns tungt. Vi ville såklart vinna matchen och fajtas om medaljerna. Men vi får flytta fram det till Paris i stället, avslutar Falck.

Mattias Falck.
Mattias Falck.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.