”Glad att jag inte är en maratonlöpare”

Erik Holmer gör OS-debut i extremhettan

TOKYO. Han har kuskat runt i Europa i flera års tid.

OS blir något helt annat för kanotisten Erik Holmer – framförallt varmt.

– Jag är glad att jag inte är maratonlöpare…, säger han.

26-åringen från Nyköping har paddlat kanotslalom i hela sitt vuxna liv. Det är en sport som sällan får särskilt mycket uppmärksamhet i Sverige – förutom när det vankas OS.

Det är nu de får chansen att visa upp sig.

– Verkligen! Vi vill ju sprida vår sport, visa upp den och inspirera andra, inte minst unga. Det är en hyfsat stor sport internationellt sett, men i Sverige är den väldigt liten. Då är OS det stora skyltfönstret, säger Holmer.

Detta blir hans första OS.

Efter ha kuskat runt på tävling efter tävling i Europa har det hårda slitet äntligen belönat sig och 26-åringen har blivit uttagen via SOK:s så kallade ”framtidskriterium”.

– Det är ju en dröm som går i uppfyllelse, något man har jobbat för så länge. Att det blir verklighet känns otroligt stort, säger han.

”Har ingen bas”

Holmer lämnade Sverige direkt efter studenten och flyttade till den tjeckiska huvudstaden Prag. För några år sedan gick flyttlasset vidare till franska Pau i kanten av Pyrenéerna. Var han bor just nu är desto svårare att svara på.

– Jag har ingen bas. Hemma för mig är Nyköping och min resväska.

Hur många resdagar blir det på ett år i normala fall?

– Svårt att säga. Eftersom vi håller till mest i Europa så kan en resdag ibland vara några timmar i bil. Men ja, mycket resande blir det.

Hur finansierar du din satsning?

– Jag får stöd från SOK. Jag kom med i topp- och talangprogrammet 2018. Innan dess var jag med i den så kallade utmanarsatsningen. Allt det har betytt oerhört mycket, det har öppnat en massa dörrar. Annars är det som för alla andra idrottare i mindre sporter: studiemedel och så har jag haft en period där jag har jobbat en del för att få allt att gå runt.

Vad jobbar du med då?

– Som shuttle-chaufför på flygplatsen i Nyköping.

Då är det roligare att paddla kanot på OS, va?

– Haha, om du skriver det kommer mina kollegor bli ledsna. Men jo, klart det är det!

Extrem värme

Holmer är på sitt första OS för att ”se och lära”, men 26-åringen har gjort bra ifrån sig på de senaste tävlingarna och vill det sig väl kan han skrälla placeringsmässigt.

– Jag känner mig i riktigt bra form, säger han.

Den största utmaningen handlar inte om att hantera nerver – utan den extrema värme som OS i Tokyo bjuder på.

– Kanotslalom är en väldigt europeiskt dominerad sport. Vi tävlar mest i Europa och är inte vana vid sådana här förhållanden. Det blir verkligen en utmaning – och då är jag ändå glad att det är en vattensport jag håller på med. Jag skulle aldrig vilja vara maratonlöpare i den här värmen…, säger han.

När Sportbladet besökte ett träningspass tidigare i veckan försökte Holmer svalka sig genom att doppa hjälmen i vattnet. Det kan han förstås inte göra när det är tävling. Annars är det lätt för utomstående att tro att kanotister kan fly värmen eftersom de alltid har vatten nära till hands.

Men det är inte så enkelt?

– Nää. Vattnet vi har är lika varmt som bassängen i ett badhus, så det svalkar inte särskilt mycket alls, säger Erik Holmer.

Målområdet.
Målområdet.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.