Förbundets drag mot matchfixning: Spioner

SPORTBLADET

De är matchdelegater i allsvenskan och superettan.

Sedan i vår har de ytterligare ett uppdrag: att spana efter misstänkt matchfixning.

Ett tio-tal personer är redo att åka ut för att bevaka matcher efter tips om misstankar.

– De har utbildats, är dedikerade och har en beredskap för det här, säger Anders Hübinette, chefsjurist på Svenska fotbollförbundet.

För knappt två veckor sedan berättade civilminister Ardalan Shekarabi (S) om regeringens nya åtgärder mot matchfixning.

Detta kort efter att matchen mellan IFK Göteborg och AIK inte kunnat genomföras efter ett påtryckningsförsök från kriminella matchfixare.

Svenska fotbollförbundet, som arrangerade och deltog på presskonferensen med civilministern, har också ökat sitt arbete för att förebygga och tidigt upptäcka misstankar om matchfixning.

Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
Ardalan Shekarabi (S) till vänster tillsammans med Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand på presskonferensen för snart två veckor sedan.

En konkret åtgärd är förbundets nya "spioner".

Det handlar om tio av allsvenskans och superettans matchdelegater.

De har i vår fått en särskild utbildning för att vid misstankar om matchfixningsförsök åka ut på matcher i lägre divisioner och kartlägga situationen.

– Vi har tidigare skickat ut spanare, men nu har vi en mer strukturerad ordning kring det. Vi har utbildat de här matchdelegaterna. De är geografiskt spridda och kan med kort varsel åka ut och titta på matcher, berättar Svenska fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette.

Upptäcka det som avviker

"Spionerna" finns i strategiska områden i vilka det funnits en överrepresentation av misstänkta matcher. Tipsen kommer till Fotbollförbundet via olika kanaler.

– Det är dels via tips från allmänheten, men det vanligaste är nog ändå att vi får information från spelbolagen, i första hand från Svenska Spel, om att det är någon avvikelse på spelmarknaden, säger Anders Hübinette.

Vad ska "spionerna" studera när de kommer ut till en match?

– Det handlar om det som sker på plan som viker från det normala. Men även det som avviker utanför planen. Det är svårt, men det handlar också om att man vet att det finns människor på plats som bara tittar på det här bitarna. Det kan verka förebyggande också att ha dom där.

Har något besök slutat med att ni vidtagit åtgärder?

– Om det är så är det så färskt att jag inte vill lämna ut det.

”I värsta fall ställa in matchen”

Hur kan ni agera när ni får information om att det finns misstanke om matchfixning?

– Det finns alla möjliga saker vi kan göra. I värsta fall ställa in matchen som fallet blev mellan IFK Göteborg och AIK när man inte kan garantera det sportsliga eller säkerheten kring matchen. Annars kan det handla om att vi ser om matchen, om den tv-sänds, och agerar.

Förbundets spioner har varit ute på en handfull matcher i vår i de lägre serierna.

Handlar det även om matcher i allsvenskan?

– Inte så ofta. Före Göteborg och AIK har vi inte haft substans för att misstänka de här bitarna i allsvenskan bortsett från spekulationer i matchen mellan Jönköping och Östersund, där vi hade en åskådare som sprang in mot målvakten.

Berör detta även damfotbollen?

– Nej, där har vi inte haft ett enda fall av.