Ska arrangera OS – för 43 miljarder kr

Foto: Damian Dovarganes / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

Los Angeles ser ut att få arrangera OS.

Den amerikanska jättestaden har lämnat in ett officiellt bud om att få arrangera spelen år 2028, skriver TT.

– En olympisk seger är en olympisk seger, har stadens borgmästare Eric Garcetti sagt tidigare.

Foto: Olympics Los Angeles / TT NYHETSBYRÅN

Det har varit känt sedan en tid tillbaka att Los Angeles och Paris är de främsta kandidaterna till att få arrangerande de kommande olympiska spelen (OS 2020 hålls i japanska huvudstaden Tokyo).

LA sökte först för år 2024 men i går kväll bekräftades att man, i samarbete IOK (Internationella olympiska kommittén), lämnat in en formell ansökan för mästerskapet år 2028.

Kostar 43 miljarder

Om allting går i lås blir det tredje gången som Los Angeles arrangerar sommar-OS. Första gången var år 1932 och andra gången år 1984.

Den totala notan väntas landa på omkring 43 miljarder kronor och kalaset ska finansieras med hjälp av sponsor-, biljett- och andra försäljnings-intäkter. Dessutom väntas IOK skjuta till motsvarande 14,5 miljarder kronor i ekonomiskt bidrag.

– Jag vill bygga något för människorna i LA och jag vill göra det nu. Jag vill att vi ska känna entusiasm inför detta tillsammans, har borgmästaren Eric Garcetti sagt tidigare enligt LA Times.

”Är en seger”

Allt tyder nu på att Paris får arrangera OS 2024 medan Los Angeles alltså för vänta i ytterligare fyra år. Men det ser inte Eric Garcetti som något problem.

– En olympisk seger är en olympisk seger, säger borgmästaren.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS

IOK