Succédebut av Eriksson i VM-kvalet

Foto: JOSEFINE LOFTENIUS, BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Marcus Eriksson kunde inte ha fått en bättre debut i svenska landslaget.

Stjärnan sänkte Bosnien med 25 poäng och det avgörande skottet.

– Det är riktigt skönt. Jag är jävligt nöjd, säger 24-åringen.

Marcus Eriksson har tackat nej till landslaget de senaste åren, men inför förkvalet till VM var det dags för det tidigare Barcelonaproffset att göra debut. 

Superskytten har dock inte varit nöjd med spelet i träningsmatcherna och tycker att det har varit svårt att kliva in i stjärnrollen. 

– Det har gått lite knackigt kan jag känna. Det har varit lite svårt att anpassa sig till den nya rollen och det kommer att ta lite tid, sa han inför matchen mot Bosnien.

Men av det syntes inget av det i den första kvalmatchen. Eriksson var stekhet i den första perioden och satte femton av Sveriges tjugo poäng. 

Bosnien ledde dock med 23-20 efter första. I andra fortsatte lagen att följas åt och det var helt jämnt i paus 38-38.

Sverige vände

I mitten av tredje kom matchens första ryck när Bosnien kunde gå ifrån till 57-51. Sverige, som saknade Ludvig Håkanson på grund av skada, hade problem med det offensiva spelet och kom inte till bra avslut. Samtidigt fick gästerna ta offensiva returer och inför sista ledde Bosnien med 61-55.

Sverige steppade dock upp försvaret i sista och när hete Viktor Gaddefors gjorde 66-64 i mitten av fjärde hade Sverige vänt.

Det blev dock en rysare.

Med 35 sekunder kvar ledde Sverige bara med två poäng, då drog Eriksson i en ny trea och gav Sverige 78–73 efter sina 25:e poäng.

– Han fintade bort sin gamla lagkamrat och satte den i hans ”fejja”. Det var inget lätt skott, säger Alexander Lindqvist om segerskottet.

Sverige vann till slut med 81–73 och Eriksson blev, inte otippat, matchens spelare.

– Vedran (Bosnic) har lagt upp en bra spelplan som gjort att jag trivs bra och mina lagkamrater gör det enkelt för mig. Det var riktigt skönt att vinna, säger Eriksson ödmjukt.

”Måste jaga honom som kaniner”

Alla andra hyllade dock den tidigare Barcelonaspelaren stort.

– Det är många som har kritiserat honom för att han inte varit med i landslaget, men han har haft sina anledningar. När han är med så vill han verkligen. Han är en av mina bästa vänner och det är störtskönt att ha med honom i landslaget, säger Nick Spires.

Gaddefors:

– Vi vet att det är det här Marcus gör. Det är perfekt. Alla lag behöver en sådan. Det är bara passa ut den till honom så sätter han den, så det är ingen fara.

Även Bosniens coach hyllade svensken.

– Han var en viktig spelare i Barcelona, i Sverige får han ännu mer utrymme. Även när han inte sätter skotten måste vi ha någon som jagar honom som en kanin, säger han.


Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM