Straffmissar i OS – nu jagar Klingberg revansch

Av: 

TT

Tårarna har torkat – men revanschlustan efter den tuffa strafförlusten i OS-semifinalen har bara ökat.

Tre Kronors forward Carl Klingberg kommer dessutom till VM efter att ha skrivit historia.

– Det är mäktigt, något man kommer att bära med sig hela livet, säger han inför dagens VM-premiär mot Österrike.

Schweizproffset var i det närmaste otröstlig den där februarinatten i Peking när Tre Kronor föll i en straffrysare mot det ryska laget i OS-semifinal.

Han hade missat två straffar i avgörandet, lastade sig själv och ögonen tårades när han svarade på frågor i den mixade zonen.

Sverige slutade till sist fyra i OS-turneringen och nu är det dags för revansch. För OS-motgången är fortfarande påtaglig.

– Straffarna är fastetsade i huvudet, straffmissarna man gjorde. En gick under armen för en kvittering, det är så små marginaler så att det är löjligt.

”Var hemskt”

Det värsta du upplevt under hockeykarriären?

– Ja, det är väl två-tre saker man kan peka ut, men definitivt en av dem. Just känslan av att vara så fruktansvärt nära och snubbla på mållinjen. Det var hemskt.Känslan direkt efteråt och gråten är borta, men inte revanschlustan och den där lågan. Det vill man få utlopp för nu, säger den 31-årige göteborgaren.

Plåster på såren har han dock fått. På ett otroligt sätt dessutom. Hans klubblag Zug blev schweiziska mästare för andra året i rad – genom att vända 0–3-underläge i matcher till 4–3 mot Rikard Grönborgs ZSC Lions.

Unikt i finalsammanhang i Schweiz. Och för att sätta det i perspektiv – i svensk ishockey har det aldrig inträffat.

– Det har inte riktigt börjat sjunka in ännu ... Jo, själva fakta att vi gjorde det, men inte själva storheten. Hade någon annan gjort det och man hade hört det så hade det bara varit "wow, jäklar", men det känner man inte riktigt ännu. Men man är stolt, säger han.

Tufft firande

Firandet efteråt var stort – och långt. För när TT undrar om hur kroppen känns efter en lång säsong, svarar han med ett garv:

– Den känns jäkligt bra, det var nog värre efter sju dagars firande. Men jag har gnuggat i gång igen.

På lördagen väntar VM-premiären mot Österrike. På pappret har Tre Kronor en stark backsida med NHL-stjärnor som Oliver Ekman-Larsson och Rasmus Dahlin. På forwardssidan är det tunnare.

Men Klingberg, VM-guldvinnare 2017, ser guldpotential i sitt lag:

– Det finns en skön mix av skill och hårt jobb, backsidan ser otroligt stark ut och vi vet att vi har målvakter som kan stänga igen. Sedan gäller det att få ihop allt. Vi är här för att vinna.

* Tre Kronor möter Österrike i dagens VM-premiär med nedsläpp klockan 11.20.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.