Ryttarstjärnans succé – vann i S:t Tropez

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2022-05-21

Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson var hårfint nära segern i dagens deltävling i Global Champions League. Arkivbild.
Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson var hårfint nära segern i dagens deltävling i Global Champions League. Arkivbild.

Ryttarstjärnan Malin Baryard Johnsson glömmer inte den här lördagen i S:t Tropez.

Den står sig som en av karriärens roligaste.

På Indiana vann hon GP-hoppningen i Global Champions Tour – och kom tvåa i lagtävlingen.

– Jag var tvungen att ta risker. De framför mig var väldigt väldigt snabba, säger hon till Expressen.

Landslagsstjärnan – en av medaljkandidaterna i VM i Herning i augusti – drev OS-hästen Indiana utan att riva ett enda hinder på tre rundor på lördagseftermiddagen.

Hon vann omhoppningen (som ett av tolv ekipage) med 38 hundradelar av en sekund till godo på nederländaren Harrie Smolders i en tävling av högsta internationella snitt.

Segern gav Baryard Johnsson en prischeck på drygt en miljon kronor och kvalificerade henne till superfinalen i Prag i november.

– Jag är så stolt och glad. Vad ska jag säga? Hon är fantastisk, säger Baryard-Johnsson till Expressen.

Nära dubbelseger

Framgången stannade inte vid den högst meriterade GP-segern, hennes andra i GCT efter höstens triumf i Rom. Några timmar tidigare hade Baryard Johnsson i par med landslagskompisen Peder Fredricson slutat tvåa i deltävlingen i lagtävlingen Global Champions League, där de tävlar tillsammans för Stockholm Hearts.

De svenska OS-lagvinnarna från Tokyo var bara 25 hundradelar från att vinna, men belgarna Niels Bruynseels och Pieter Devos, Prague Lions, var något snabbare. Båda lagen hade var sitt nedslag.

Baryard Johnsson och Fredricson på Catch Me Not skrittade in till den andra och avgörande omgången som ledare i lagtävlingen. Baryard Johnsson gick rundan felfritt, men Fredricsons enda nedslag kostade Stockholm Hearts segern.

För det tredje meriterade landslagsekipaget på plats – Henrik von Eckermann och King Edward – gick det tyngre. Duon har visat strålande form en längre tid men på lördagseftermiddagen stämde ingenting. Det började med att världstrean tappade stigbygeln och sedan kom motgångarna slag i slag.

Axelsson åtta

Ekipaget drog på sig hela 25 fel. Resultatet förstörde även Scandinavian Vikings möjligheter att avancera. Duon von Eckermann och Evelina Tovek kom sist.

Efter fem deltävlingar är Stockholm Hearts trea av de 16 deltagande lagen. Scandinavian Vikings ligger på jumboplats.

I skymundan av Baryard Johnssons seger nådde även Annika Axelsson omhoppningen individuellt. På Cleo kom hon åtta.

Linda Heed drog på sig ett tidsfel och missade snöpligt omhoppningen. Hon placerade sig som 13:e ekipage på Decurio.

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.