Björklund klar för Franska Öppna

Publicerad 2022-05-20

Hon har suttit på läktaren och sett sin pojkvän Denis Shapovalov spela stora matcher.

Nu är Mirjam Björklund, 23, klar för karriärens första grand slam.

– Det känns otroligt stort, säger hon efter att ha kvalat in till Franska Öppna.

Mirjam Björklund stod länge och stampade kring 300-strecket på världsrankningen.

På senare tid har hon växlat upp rejält och spelat sitt livs tennis.

Med ikonen Jonas Björkman som tränare har hon radat upp fina resultat. I slutet av april tog hon sin tredje titel i karriären då hon vann en ITF Future-turnering i Orlando, USA, utan att tappa ett enda set.

Nu får hon göra grand slam-debut.

Mirjam Björklund.
Mirjam Björklund.

”Målsättning hela livet”

Björklund spelade i dag kvalfinal till Franska Öppna mot den 34-åriga rumänskan Mihaela Buzarnescu – och körde över henne totalt.

Björklund vann med 6–1, 6–3 och säkrar därmed en biljet till huvudturneringen som börjar på söndag.

– Det känns otroligt roligt och stort. Jag har haft det här som målsättning ända sedan jag började med tennisen. Eller ja, i hela livet…, säger hon efter succén.

Vad är förklaringen till att det har gått så bra för dig på senare tid?

– Jag och Jonas jobbade väldigt mycket tillsammans hemma i Stockholm under pandemin när det inte var så mycket turneringar i gång. Vi jobbade på många grejer som man märker har fallit på plats nu. Sen har jag även börjat spela en del större tävlingar på senare tid och fått känna på nivån och tränat med tjejer som är lite högre rankade än mig. Jag har fått lite mer hum om själva nivån, hur långt ifrån man är och ibland skiljer det inte så mycket som man tror. Jag känner att jag håller den här nivån nu och det ger mig ett bra självförtroende, säger Björklund.

Hon har också börjat jobba med Andy Murrays före detta fystränare Matt Little.

– Det var via Jonas kontakter och det samarbetet har verkligen lönat sig. Det känns så skönt att ha hittat rätt folk att ha runtomkring mig. Jag är extremt glad med var jag befinner mig i min tennis just nu, säger hon.

Första med pojkvännen

Björklund är sedan ett par år tillbaka tillsammans med den kanadensiske världsstjärnan Denis Shapovalov, 23, som just nu är rankad 15 i världen på herrsidan.

Hon har suttit på läktaren och följt hans framfart i stora matcher förut.

Nu är de för första gången kvalificerade för samma turnering.

– Så roligt! Det har också varit en del av målsättningen, att ta mig upp på rankningen så jag får spela samma tävlingar som honom, också så att vi slipper den långa distansen och att vara ifrån varandra. Det är jättekul att vi får vara här tillsammans och försöka uppnå våra mål ihop men också finnas där för varandra ifall det inte går så bra som man vill, säger hon.

Shapovalov satt på läktaren under Mirjams kvalfinal och var mäkta imponerad av hennes spel.

– Han är den utöver Jonas i mitt team som vet mest om tennis så när han säger att man håller en bra nivå, då blir det ett skönt kvitto. Han måste ju veta eftersom han ligger ganska högt rankad…

Tre svenska spelare

Mirjam Björklund blir en av tre svenska singelspelare i årets upplaga av Franska Öppna. Hon gör Rebecca Peterson och Mikael Ymer sällskap.

Elias Ymer slogs ut i den andra kvalomgången.

Björklund ställs mot 101-rankade Donna Vekic från Kroatien i första omgången.

– Jag ska spela precis som jag gjort i de här tre kvalmatcherna. Det är samma banor, samma bollar och samma tävling. Det enda som skiljer är motståndaren. Det finns inga dåliga spelare här, men jag vet att jag själv inte är så dålig heller… Jag litar på mig själv, sen får vi se hur långt det räcker, säger hon.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.