Skyttekungen: ”Tänka bandy – det har vi saknat”

Broberg har öppnat elitserien starkt.

Förklaringen? Nya tränaren Daniel Skarps, enligt lagets skyttekung.

– Vi har börjat tänka bandy. Det är största skillnaden, säger Martin Söderberg.

Här ser du alla matcher i elitserien

Broberg är ett av utropstecknen under inledningen av bandyns elitserie. Inför kvällens bortamöte med konkurrenten Vänersborg ligger laget fyra efter fem segrar på sju matcher.

Bakom den starka starten ligger bland annat ett helt nytt träningsupplägg, något som klubbchefen Svenne Olsson nyligen pratade om i Sportbladets tv-serie Claessons resa.

Brobergs skyttekung Martin Söderberg, som hittills har noterats för elva mål, ser nya huvudtränaren Daniel Skarps som en nyckelfaktor.

– Någonstans finns det bättre grunder i tänket i år. Det är något som Broberg har saknat genom åren, att tänka bandy, säger han.

– Vi har alltid kört med huvudet under armen. Då har vi vunnit mot Villa och Edsbyn ibland, men torskat hemma mot Frillesås istället. Känslan nu är att vi är ett stabilare lag för att vi är smartare i spelet, men att vi ändå utnyttjar farten som vi alltid har pratat om.

Pekar ut stora skillnaden

Martin Söderberg nämner tidigare tränaren Björn ”Böna” Ericsson som den som lade en tidig grund, men att Daniel Skarps har kommit in och utvecklat den ytterligare.

– Genom åren har det inte varit några tvivel om att vi är tillräckligt bra tränade. Där har vi nog legat på Villas och Edsbyns nivå, om inte bättre, säger Söderberg.

– Men det är den här biten som jag personligen har saknat – lite mer teori och en mer gemensam syn på hur vi ska spela.

4–6-förlusten mot guldkandidaten AIK och 5–1-segern mot Rättvik lyfter Martin Söderberg som konkreta exempel på ett Broberg i förändring.

– De som tittade mot Rättvik kan jämföra med hur det såg ut för fyra år sedan. Det är jättestor skillnad. Vi spelar med stort lugn och är inte det minsta uppstressade när de gör 1–1. För fyra år sedan hade den matchen slutat 2–2, säger Söderberg.

– Första halvleken mot AIK är också ett typexempel. Att vi dominerar både bollinnehav och målchanser mot ett lag som ska utmana om guld, det har aldrig hänt tidigare.

”En av de tuffare bortamatcherna”

Om kvällens möte med Vänersborg säger Martin Söderberg:

– Känslan är väl att det är en av de tuffare matcherna på bortaplan. Det brukar bli bra fighter och jämnt in i slutminuterna mellan två lag som slagits mot varandra i tabellen de senaste åren. Jäkligt viktiga poäng står på spel.

Tre matcher spelas i elitserien i kväll. Se Vänersborg–Broberg, Tellus–Västerås SK och Örebro SK–Bollnäs exklusivt på Sportbladet Play.

Martin Söderberg.
Martin Söderberg.

Här ser du alla matcher i elitserien

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.