Alla nominerade till Jerringpriset 2021

Armand Duplantis kan vinna för andra året i rad

Armand Duplantis vann sitt första OS-guld i somras.

Nu kan han vinna Jerringpriset för andra året i rad.

Han är en av 13 kandidater, meddelar Radiosporten i ett pressmeddelande.

Jerringpriset 2022: Här är alla nominerade

Vinnaren av Jerringpriset, som delas ut av Radiosporten i Sven Jerings ära till den eller de som stått för årets största svenska idrottsprestation, ska koras.

I år, som bekant varit ett OS-år, presenteras inte färre än 13 kandidater. En av dessa förra årets vinnare Armand Duplantis, som alltså kan tilldelas priset på nytt.

Andra noterbara kandidater är damlandslaget i fotboll, hopplandslaget i ridsport, och Daniel Ståhl. Samtliga nominerade förutom Anna Nordqvist och Isabelle Haak har under året antingen vunnit OS- eller VM-medaljer.

Nordquist vann i stället British Open medan Haak var en bärande pelare i det svenska damlandslag i volleyboll som kvalificerade sig till en EM-kvartsfinal för första gången någonsin.

Listan ska krympas till åtta kandidater kort innan jul. Efter det presnteras vinnaren på Idrottsgalan den 17 januari.

Samtliga kandidater och en kort beskrivning följer nedan.

Jerringpriset 2022: Här är alla nominerade


Jerringpriset 2021: Här är alla nominerade kandidater

Tove Alexandersson, orientering

2019 års vinnare gjorde det ingen lyckats med tidigare. Vann samtliga fem distanser på VM i Tjeckien. Dessutom totalvinnare i världscupen.

James Blomgren, bowling

Blev den förste svensk på 18 år att vinna ett individuellt VM-guld i bowling.

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, segling

Följde upp sitt VM-guld med ett OS-silver i Tokyo.

Damlandslaget, fotboll

Gått som tåget i allt vad kval heter. Dessutom endast en straffsparksläggning ifrån att vinna Sveriges första OS-guld sedan 1948.

Armand Duplantis, friidrott

Förra årets vinnare har inte lyckats bättra på sitt världsrekord från 2020. I år får han nöja sig med ett ohotat OS-guld.

Isabelle Haak, volleyboll

En av världens bästa volleyspelare. Tog med sig sitt framgångsrika spel till EM, där Sverige nådde kvartsfinal för första gången någonsin på damsidan.

Hopplandslaget, ridsport

Hade ett framgångsrikt OS individuellt. Med samlade krafter vann man på dramatiskt möjliga vis Sveriges första lagguld på 97 år.

Philip Jönsson, skytte parasport

Den ende paralympiern på listan. Höll för favorittrycket och vann guld i skyttet.

Anna Nordqvist, golf

Vinnare av British Open efter stor dramatik. Fick en prischeck värd 7,5 miljoner svenska kronor för prestation. Utöver den åtråvärda bucklan, då.

Nils van der Poel, skridskor

Dubbla VM-guld i Heerenveen. Dessutom världsrekord på 10 000 meter. Någon att se upp för – både till detta pris och till vinterns OS i Peking.

Martin Ponsiluoma, skidskytte

Vann sitt första VM-guld i Pokljuka. Jagar nya framgångar på OS i vinter.

Daniel Ståhl, friidrott

Höll för favorittrycket och plockade hem OS-guldet i Tokyo. Tillhör nu en exklusiv skara av svenska friidrottare som vunnit både VM- och OS-guld.

Jonna Sundling, skidor

Dubbel VM-guldmedaljör i Oberstdorf. Skadad i upptakten på denna säsong, men väntas på nytt utmana om medaljer i Peking.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.