Simone Biles

”Blev för mycket – borde inte ha åkt”

Simone Biles: ”Borde inte åkt på OS”

Av: 

Andreas Käck

Simone Biles
Simone Biles

SPORTBLADET

Simone Biles, 24, har plågats av psykisk ohälsa.

Såhär i efterhand känner hon att hon aldrig ens borde ha åkt på OS i Tokyo.

– Jag borde ha slutat, säger hon till New York Magazine.

Den amerikanska stjärngymnasten var regerande mästare i fyra grenar, men fick ”bara” med sig en medalj (ett brons) från sommarens OS.

I stället blev äventyret i Tokyo ett enda stort mörker där 24-åringen ställde in sin medverkan i finalerna i mångkamp, hopp, barr och fristående.

Anledningen: Psykisk ohälsa.

Biles var en av hundratals som utsattes för sexuella övergrepp av förre landslagsläkaren Larry Nassar, något hon gick ut och berättade öppet om 2018.

– Om man ser tillbaka på allt jag gått igenom de senaste sju åren så borde jag aldrig ha tagit plats i ett OS-lag. Jag borde ha slutat innan Tokyo, efter att Larry Nassar varit i mediernas rampljus i två års tid. Det blev för mycket. Men jag var inte redo att låta honom ta något jag jobbat för sedan sex års ålder ifrån mig. Jag vägrade låta honom ta den glädjen ifrån mig. Därför kämpade jag mig igenom det, så länge mitt sinne och min kropp tillät det, säger Biles i en intervju med New York Magazine.

Problem med synen

24-åringen har också drabbats av det som på gymnastikspråk kallas ”twisties” – då kroppen vägrar samarbeta under hopp och snurrar och hjärnan tappar grepp om var i luften man befinner sig.

I lagfinalen i OS missade hon landningen av ett hopp och skadade sig illa.

– Mitt tankesätt har aldrig ändrats så snabbt från att vilja stå högst upp på prispallen till att bara vilja åka hem och vara helt ensam. Normala människor har perfekt syn till … säg 30 års ålder, så tänk er själva hur det är att vakna upp en morgon och inte kunna se ett skit och ändå tvingas gå ut och göra ditt jobb som om du fortfarande har perfekt syn. Det hade inte gått, eller hur? Jag har hållit på med gymnastik i 18 års tid. En morgon vaknade jag upp och allt var borta. Hur ska jag då kunna fortsätta?, undrar hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset nu på lördag där en Jackpot på ca 20 miljoner står på spel! Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Brenning: Biles mötte och slog sin svåraste motståndare

ÄMNEN I ARTIKELN

Simone Biles

Gymnastik

Sommar-OS 2021