Succén fortsätter – Maja Dahlqvist tog andra raka segern

LILLEHAMMER. Maja Dahlqvist tog andra raka sprintsegern i världscupen.

Efter segern i klassisk stil i Ruka blev det också seger i fristil i Lillehammer.

– Hon är den nya sprintdrottningen, säger experten Anna Karin Strömstedt.

Mycket gick som det skulle för Maja Dahlqvist när sprinten i fristil avgjordes i Lillehammer. I finalen hamnade hon dock i lite problem. Nere i kurvan hade hon en betydligt sämre placering än vad hon hade hoppats på.

– Lite orolig var jag eftersom det var jag och Emma som var tajt på varandra så jag tänkte bara vi inte strular till det för varandra, säger Dahlqvist.

De båda svenskorna klarade sig utan att kroka i varandra och 27-åringen var otroligt nöjd efter ännu en seger.

– Det var så tufft när man kommer in på stadion här, då tuggade jag taggtråd. Jag kände mig jagad och försökte bara kolla framåt, säger Maja Dahlqvist i TV6.

För comebackande Emma Ribom blev det en fjärde plats. Amerikanskan Jessie Diggins var tvåa och norskan Tiril Udnes Weng trea.

Etta i världscupen

Segern i loppet var inte det enda som gick enligt Dahlqvists plan. Hon hade dessutom räknat ut att om hon vann både prologen och finalen så skulle hon ta tillbaka den gula ledarvästen från bästa kompisen Frida Karlsson.

– Jag kunde inte ha startat säsongen bättre. Jag hoppas att hon har lagt västen på min säng när jag kommer tillbaka till hotellrummet, säger Maja Dahlqvist till Sportbladet.

I Ruka var Maja Dahlqvist besviken över att inte få åka distansloppen, trots sprintseger.

När det nu ska köras stafett i Lillehammer så är det tvärtom. På frågan vilken sträcka 27-åringen är sugen på blir svaret:

– Om jag får bestämma åker jag till Davos på lördag. Så det är ingen då, säger hon och fortsätter:

– Den här gången, men senare hoppas jag att jag kan vara med och köra stafett.

”Viktigast med höjd”

Nästa gång det körs stafett är den 12 februari. På OS i Peking.

Planen är att de svenska sprintåkarna som ska tävla i Schweiz nästa helg lämnar Norge så fort som möjligt. Allt för att få tid på höjd.

– Det är klart att jag jättegärna hade velat köra stafett. Fem kilometer tror jag kan passa mig ganska bra. Lite kortare distans men jag tycker det är lite viktigare för mig att komma upp på höjd och få ladda där inför Davos. Jag ser sprinten som mitt huvudmål i år och då åker jag upp tidigare för det, säger Johanna Hagström.

Även OS-tävlingarna i februari körs på höjd och sprinten i Davos är en av de som målats upp som viktig för att bli uttagen i den svenska OS-truppen.

Förre helgens världscuptvåa Johanna Hagström ramlade efter ha klivit på åkaren framför i semifinalen.

Louise Lindström och Moa Hansson blev utslagna i kvartsfinalerna, medan Jenny Solin inte gick vidare från kvalet.

Maja Dahlqvist vann sprinten i Lillehammer.
Maja Dahlqvist vann sprinten i Lillehammer.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.