Kläbo avstår norska landslaget – satsar eget

Av: 

TT

Norske Johannes Høsflot Kläbo följer den svenska trenden med att göra egen träningssatsning.

Likt Maja Dahlqvist, Frida Karlsson och Linn Svahn drar han sig ur landslaget för ett eget upplägg.

Inför nästa skidsäsong tappar Norge sin kanske största skidstjärna på försäsongen. Klæbo har valt att göra en egen satsning som innefattar en hel del träning på hög höjd. Något som tidigare visat sig vara ett framgångsrecept för tidigare stjärnor som Bjørn Dæhlie, Marit Bjørgen, Petter Northug och Therese Johaug.

– Pappa är med och så tar jag nog med en kompis som stöd och en sjukgymnast. Jag tror att det här blir bra och jag känner att jag har vad jag behöver, säger Kläbo till VG.

Johannes Høsflot Klæbo kommer satsa för egen maskin. Arkivbild.
Johannes Høsflot Klæbo kommer satsa för egen maskin. Arkivbild.

Uthållighet i fokus

Först väntar Park City i USA där han på 2 000 meters höjd kommer tillbringa fyra veckor med stenhård träning. Sedan blir det bara några dagars vila innan han den 10 oktober åker till Livigno, Italien, på 1 800 meters höjd. Men han nöjer sig inte där – innan världscupen i schweiziska Davos i december ska han upp på höjdträning igen.

Runt 20 januari blir den sista höghöjdsträningen inför VM i slovenska Planica som startar 21 februari.

Syftet är att bygga röda blodkroppar som ökar syresättningen i blodet. Det ska i sin tur göra Kläbo uthålligare – vilket är en del av ett långsiktigt mål inför OS i Italien 2026.

”Det har jag sagt ja till”

Det blev en hel del reaktioner när Maja Dahlqvist, Frida Karlsson och Linn Svahn valde att träna i egen regi, men norske landslagstränaren i sprint Arild Monsen tar det hela med ro.

– Jag som tränare skulle gärna haft med honom på alla våra samlingar, det finns det inga tvivel om. Nu är han i en position där han vill prova det här och det har jag sagt ja till, och de andra i laget har sagt att det är okej.

25-åringen kommer träna med det norska landslaget en sista gång i Bø i Telemark innan den egna satsningen börjar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.