Idrottsstjärnors önskan: Ge oss fler hjärtstartare

Christian Eriksens hjärtstopp har lett till upprop

6 000 svenskar drabbas av hjärtstopp varje år, men bara 600 av dem överlever.

Det är för få.

Därför engagerar sig Börje Salming, Svennis och Sarah Sjöström för att vi ska bli bättre på att rädda varandra.

Tanken föddes i juni 2021.

Danske Christian Eriksen föll ihop på planen under fotbolls-EM och behövde hjärt- och lungräddning för att överleva. Just där och då pratade vi om hjärtstopp och hur man ska agera om någon drabbas.

Men så livsviktig kunskap får inte gå förlorad, ansåg ambulanssjuksköterskan Björn Jadeland. Han kände väl till siffrorna, att 90 procent av alla svenskar som får hjärtstopp utanför sjukhusen dör.

För att sprida kunskap om HLR och få ut fler hjärtstartare i landet startade han Hjärtuppropet.

– Det är för att man glömmer jättefort. Och glömmer man kommer osäkerheten, ”tänk om jag gör fel”, säger Jadeland.

Lika spridda som brandsläckare

Har man tid att vara osäker vid ett hjärtstopp?

– Nej. För ett brutet ben har man tid, men för hjärtstopp räknas varje sekund. Överlevnaden minskar med tio procent för varje minut som går, så då gäller att människor inte tänker för mycket utan agerar. En människa med hjärtstopp är i praktiken en död människa – och man kan inte bli mer än död. Så vad man än gör så gör man det till något bättre.

Förhoppningen är att hjärtartare blir lika spridda som brandsläckare. Att de finns överallt – och framför allt att de syns och inte göms undan i något skåp. Men Jadeland inser också att hjärtstopp kommer att ske på platser där inga hjärtstartare finns och därför hoppas han att skolor och idrottsföreningar ska bli bättre på att lära barnen hjärt- och lungräddning.

”Nu vet jag mer”

För att nå ut med sitt budskap försökte Björn Jadeland skaffa ambassadörer. Det var inte svårt alls, visade sig. Några av de idrottsprofiler som hakade på för den goda sakens skull var Truls Möregårdh, Sven-Göran Eriksson, Börje Salming, Thomas Ravelli och Sarah Sjöström.

Och den gamle SVT-journalisten Staffan Lindeborg.

– En elitlöpare föll ner och dog under Sylvesterloppet i Kalmar. Samma sak har skett på Vasaloppet och Stockholm marathon. Vi vänjer oss vid det. Men det behöver vi inte göra, säger Lindeborg.

Hade du på något sätt kunnat hjälpa Christian Eriksen när han föll ihop?

– Inte då. Jag hade ingen utbildning och kunde ingenting om det. Men i dag vet jag mer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.