Sarah Sjöströms nya rutin inför VM: ”Bara skönt”

Uppladdningen innehåller bland annat en ny väg till jobbet och en inflyttningsfest.

Sarah Sjöström kommer till långbane-VM som sedvanlig medaljfavorit och är glad över veckorna som varit inför mästerskapet.

– Jag fick jättefina grejer. Det var jättekul att få träffa alla, säger hon.

Hon närmar sig snart hundra mästerskapsmedaljer och det kommer med största sannolikhet fler inom kort. Sarah Sjöström förbereder sig för ännu ett mästerskap – långbane-VM i Budapest – när Sportbladet träffar henne i Stockholm.

Som vanligt vill hon inte prata om någon målsättning.

– Det är ändå helt otroligt. Med tanke på att jag har över 80 medaljer på internationella mästerskap kan man kanske tänka att jag är en sån som är tydlig med att jag ska vinna ett visst antal medaljer, säger Sjöström.

Hon fortsätter:

– Men jag har aldrig någonsin sagt eller tänkt att ”jag ska vinna så här många medaljer”. Det brukar komma av sig själv när jag gör det jag ska fokusera på. Det kan vara några specifika tekniska detaljer i vattnet eller bara... ja... jag tänker inte så mycket överhuvudtaget. Det brukar funka bäst för mig att bara köra på. Det hårda jobbet är redan gjort och sedan är det bara att simma.

Sarah Sjöström inför sim-VM

Sarah Sjöströms resonemang är inte långt ifrån den klassiska sportklyschan ”en match i taget”.

– Ja, jag tror att alla som har hållit på med elitidrott på den här nivån förstår vad det är som krävs för att man ska lyckas. Vissa kanske vill säga att ”jag ska vinna en miljard guld” och mår bäst av det. Men jag gillar inte att uttala mig om medaljer eller rekord. Ibland händer det att jag gör det men just nu känner jag att jag vill ta det lite som det kommer och se vad som händer, säger Sjöström.

I kortbane-VM i vintras tangerade Sverige världsrekordet på 4x50 meter medley och det fullkomligt rasade in medaljer. Det svenska laget var i superform efter en höst med många tävlingar.

– Jag talar för mig själv men jag talar nog för de andra också. Vi var väldigt trötta när vi kom till VM, så jag tror att teamkänslan vi hade när vi kom till VM hjälpte väldigt mycket när vi var så trötta efter en intensiv tävlingshöst. Alla ville hem och ta det lugnt liksom, säger Sjöström och skrattar.

Hon har tidigare berättat att hon lätt får tårar i ögonen när hon får dela en framgång med sina lagkamrater.

– Det var väldigt kul att se hur deras reaktioner var när vi vann. Det är väldigt häftigt att få fira medaljer tillsammans med andra faktiskt.

Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström.

Höll inflyttningsfest med vännerna

Uppladdningen inför VM har bland annat handlat om en flytt. Sarah Sjöström och fästmannen Johan de Jong Skierus har lämnat lägenheten på Södermalm och köpt ett hus utanför centrala Stockholm.

– Det kommer nog ta ett tag innan man har bott in sig helt. Alla som har flyttat vet väl att det brukar ta ett tag att bo in sig men det känns bra, säger Sjöström.

Det gör inget att hon nu har en längre färd till träningarna.

– Det är ganska skönt att få lite nya rutiner. Man har kört samma sträcka till badet de senaste sju åren, så det är ganska skönt att få en en ny fin väg till badet, säger hon.

Landslagskamraten Sophie Hansson visade nyligen upp en bild från inflyttningsfesten i sociala medier.

– Det var ett fint hus, säger Hansson som också avslöjar att hon gav Sjöström en vas i inflyttningspresent.

– Jag fick jättefina grejer. Det var jättekul att få träffa alla, ha lite inflyttningsfest och visa huset, säger Sjöström.

Gick det vilt till?

– Nej, det var lugnt. Det började vid lunch och avslutades strax efter middag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.