Tagit sprutor – väcker debatt

Bilderna på Zlatan och Rafael Nadal ifrågasätts

Rafael Nadal och Zlatan Ibrahimovic tog sprutor för att kunna spela.

Det väcker nu reaktioner inom cykelsporten.

– De ses som hjältar för att de uthärdar smärta, men i själva verket använder de preparat för att göra det, och det är verkligen på gränsen, säger Guillaume Martin enligt Dagens Nyheter.

Det dröjde några dagar efter att AC Milan säkrat sin första ligatitel på elva år. Sedan gick Zlatan Ibrahimovic ut och avslöjade hur allvarlig hans knäskada verkligen var.

”Det senaste halvåret har jag spelat utan ett korsband i mitt vänstra knä. Svullen i sex månader. Jag har bara kunnat träna med laget tio gånger de senaste sex månaderna. Tog mer än 20 injektioner på sex månader. Tömt knät en gång i veckan i sex månader. Smärtstillande varje dag i sex månader. Knappt sovit på sex månader på grund av smärtan. Jag har aldrig lidit så mycket på och utanför planen. Jag har gjort det omöjliga möjligt”, skrev han på Instagram.

Beundransvärt, enligt somliga.

Problematiskt, menar flera toppcyklister.

”På gränsen”

Röster höjs nu mot Ibrahimovic och tennisstjärnan Rafael Nadal, som i helgen vann sin 14:e titel i Franska Öppna efter att ha tagit sprutor för att lindra sin smärta i ena foten.

– Folk berömmer Nadal för att kunna ta det så långt med smärtan. Jag tror att Zlatan Ibrahimovic också talade om sina knäinjektioner. De ses som hjältar för att de uthärdar smärta, men i själva verket använder de preparat för att göra det, och det är verkligen på gränsen. Vinnare på cykel, särskilt i Tour de France, anklagas systematiskt för dopning även utan substans bakom, säger franske cyklisten Guillaume Martin till L'Équipe, enligt Dagens Nyheter.

”Vi vilar”

I cykelsporten – som har en mörk historik av dopning – finns sedan drygt tio år tillbaka en regel om att man bara får ta injektioner av medicinsk anledning.

– Om man är skadad och inte kan prestera i vår idrott, då vilar man lite och kommer tillbaka till nästa tävling. Vår generation cyklister har lärt sig yrket på det sättet, säger Kenny Elissonde till RMC.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.