Notan efter rid-EM i Göteborg: 50 miljoner

Foto: TT

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Sportslig succé.

Men ridsport-EM blev ett ekonomiskt fiasko. Arrangemanget rapporteras nu gå back 50 miljoner kronor.

–  Det finns lärdomar att göra, säger Bettan Andersson, ordförande i arrangerande Got Event till GP.

Den sportsliga succén, med Peder Fredricsson i spetsen, är odiskutabel.

Men slutsummeringen av ridsport-EM radar upp obehagliga överraskningar. I går kom beskedet om att fyra av fem konstgräsplaner på Heden förstörts av EM-arrangemanget och i dag klarnade det ekonomiska läget.

Och det är dystert.

Prognosen på minus 33 miljoner blev än värre än så när publiken svek. Totalt väntas nu minusresultatet landa på 50 miljoner kronor.

– Vi hade ju en prognos på 33 miljoner och sedan har vi haft ett intäktsbortfall på omkring 12 miljoner på biljettsidan. Och så får vi se vad det här med planerna på Heden kostar, säger Bettan Andersson (V) ordförande i kommunala Got Event, som står som garant för hela arrangemanget, till GP.

”Aldrig mer ett sådant avtal”

Notan hamnar därmed på Göteborgs kommun och dess skattebetalare. Ett upplägg varken oppositionen i staden eller Bettan Andersson är bekväm med framöver.

– Det är staden och göteborgarna som tagit hela risken här. Aldrig mer ett sådant avtal, säger jag, säger göteborgske moderaternas ledare Jonas Ransgård.

– Det finns lärdomar att göra av detta. Det har varit ett fantastiskt lyckat arrangemang men jag delar bilden att vi i framtiden bör fundera på vem som ska stå som arrangör. Och jag tycker inte att det var rätt att organisatorisk lägga hela mästerskapet på ett bolag, Got Event, säger Bettan Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM