”Du är ute och leker med ditt eget liv”

Foto: DENIS BALIBOUSE / X90072
Olivier Jenot tas om hand efter sin krasch.
SPORTBLADET

VM:s tredje dag drabbades av flera otäcka krascher.

Mästerskapsdebutanten Felix Monsén såg dem alla.

– Man ska vara lite koko för att köra störtlopp och Super G, du är ute och leker med ditt eget liv, säger 22-åringen.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Felix Monsén.

Först kraschade Mirjam Puchner våldsamt och fördes till sjukhus med brutet ben under damernas störtloppsträning. Under herrarnas Super G hade flera åkare problem, men det var Monacos Oliver Jenot som fick åskådarna att hålla andan.

Jenot kom fel, roterade ett halvt varv i luften och slog hårt i backen. Han fick föras med helikopter till sjukhus efter att sjukvårdare på plats stabiliserats hans nacke.

Skadorna blev en punkterad lunga och inre blödningar, men läget bedöms vara stabilt enligt brittiska The Daily Mirror.

”Det skar i öronen”

De otäcka krascherna gick inte VM-debutanten Felix Monsén förbi.

– Jag var på väg upp för besiktning när de hade start-stopp och jag förstod inte varför, men när hon låg där förstod jag för hon skrek ganska illa. Det skar i öronen, det var lite obehagligt, säger 22-åringen och fortsätter:

– Sedan såg jag nästan alla grabbarna som kraschade och det såg också lite obehagligt ut. När det är mästerskap riskerar folk lite mer, men det var också lite flatljus som gör att man inte ser de här tjuvslagen som man vanligtvis skulle kunna parera och då blir man lite chockad. Det blir lite som att hoppa fritt fall från tian fast det är inget vatten, bara is.

”Alla är medvetna om riskerna”

Monsén körde ur i sin VM-premiär, men påverkades inte avsevärt av krascherna. 

– Det tillhör sporten, alla är medvetna om riskerna. Man ska vara lite koko för att åka störtlopp och Super G, du är ute och lekar med ditt eget liv. Det är klart att jag tycker att det är tråkigt, men det gäller att fokusera på sitt eget. 

Monséns miss berodde på honom själv.

– Jag tyckte att jag började bra, men när jag kom över krönet såg jag käppen på vänster sidan i stället för höger och då var det för sent. Det är lite som när man spelar tennis och får en lobb och du bara väntar på att få smasha in den, men så drämmer du den i nät i stället. Självförtroendet var verkligen på topp innan, sedan var det någon som drog ner skynket. 

ARTIKELN HANDLAR OM