Hemligheten bakom Shiffrins stora succé

Stjärnan inför VM: ”Jag tar på mig skulden”

Foto: Anders Wiklund/TT
SPORTBLADET

ST. MORITZ. Mikaela Shiffrin står över tisdagens Super G men kan ändå bli historisk på VM.

Nu avslöjar 21-åringen vad som gör henne till världens bästa slalomåkare.

– Folk frågar mig vad hemligheten är och den enorma fördelen jag har är min mamma, säger stjärnan.

Efter parallellslalomen i Stockholm var Mikaela Shiffrin öppen för att köra Super G-tävlingen som inleder VM på tisdag. Men på måndagens presskonferens här i St. Moritz avslöjade 21-åringen att hon står över disciplinen för att satsa på storslalom och slalom.

– Det har kommit mycket snö. Underlaget varierar på grund av det och jag tror att det är bättre att jag fokuserar på träning, vila och de tävlingar jag har min bästa chans att ta medalj i, säger hon.

Shiffrin, som leder världscupen, har vunnit åtta tävlingar den här säsongen och kan nu ta sitt tredje raka guld i VM.

”Kommer inte med ursäkter”

Inför medaljakten avslöjar hon hemligheten bakom sin stora framgång.

– Den enorma fördelen jag har är min mamma och det faktum att hon är en av de bästa coacherna jag jobbat med i skidåkning. Hon har utvecklats som coach och hon känner mig så bra att jag blir arg. Hon vet hur hon ska pusha mig och hur hon ska ta bort pressen när jag känner den för mycket, säger Shiffrin och fortsätter:

– Hon hjälper mig med så mycket mer än bara skidåkning. Hon har också hjälpt mig att välja teamet runt mig. De sätter också press på mig och låter mig inte komma med ursäkter. Många andra idrottare kommer med många ursäkter och det är kanske nästa hemlighet att jag vanligtvis tar på mig skulden när jag ska och det är för att de får mig att göra det.

”Har aldrig haft någon plan”

Mamma Eileen Shiffrin följer varje steg Shiffrin tar och är med henne på varje tävling.

– Det är fantastiskt. Jag gillar att resa med henne, vi har väldigt kul. Det känns som en unik och speciell situation, säger hon när Sportbladet träffar henne i Stockholm.

Vad är det som gör henne så bra?

– Jag kan inte svara på det. År och år och år av träning och hennes personlighet. Det finns många saker som spelar in. Hon har alltid varit en bra skidåkare och vi tränade henne när hon växte upp. Om man tar en bra atlet och de bestämmer sig för att fokusera på en sport och har möjligheter och bra träning så kommer de att lyckas.

Tränade ni henne så att hon skulle bli nummer ett?

– Nej. Hon tränade bara sig själv till att bli nummer ett. Vi har aldrig haft någon plan.

Plan eller inte, Shiffrin har dominerat de senaste säsongerna och inför VM-starten är hon självsäker trots favorittrycket.

– Pressen kommer i vågor. Ibland tänker jag att jag inte bryr mig om vad folk vill se av mig och nästa dag tänker jag att det är allt. Jag vet inte vad det största misslyckandet är, kanske att jag inte vinner tredje VM-titeln eller att jag förlorar totalcupen eller slalomcupen. Men även om jag i slutet av säsongen inte har något av det har det här ändå varit en av mina mest framgångsrika säsonger så från och med nu handlar det inte om vad jag måste göra utan vad jag vill göra och det är ett väldigt coolt ställe att vara på.

ARTIKELN HANDLAR OM