Johaug: Trodde någon hade dött

SPORTBLADET

OSLO/STOCKHOLM. Therese Johaug förstod inte vad som hänt när telefonen började ringa i höstas.

I panik ringde hon längdchefen Vidar Löfshus för att försäkra sig om att ingen i hennes familj var skadad.

– Jag bara skrek i telefonen att han måste säga vad som hade skett, om någon hade dött, säger Johaug i de pågående förhören.

Foto: TT

”Jag ska kämpa allt jag har och visa alla att jag är oskyldig”. Så sa Therese Johaug i oktober 2016, då hennes positiva dopningsprov blev känt.

Sedan dess har Antidoping Norge utrett turerna som ledde till att Johaug fick i sig den anabola steroiden clostebol.

I morse började två dagar av förhör som ska avgöra hur lång avstängning Therese Johaug har att vänta. På morgonen redogjordes för halterna av clostebol i det lämnade urinprovet och 13 nanogram per milliliter är i linje med hennes uppgivna bruk av en salva på läpparna.

”Ett känslokaos”

Efter att Antidoping Norge och Johaugs advokat Christian B Hjort uttalat sig är det dags för skidåkaren själv. Hon har med sig en lapp med anteckningar när hon tar plats i vittnesbåset mitt i rummet.

Vid de första orden spricker rösten.

– Det har varit ett känslomässigt kaos i mitt huvud, säger hon.

Men hur kunde hon drabbas av ett sådant munsår i augusti? I förhören reder hon ut det så pedagogiskt hon kan.

– Seiser Alm ligger på 2000 meter, på den tiden av året är det varmt och mycket sol. Den fjärde dagen, den 28 augusti, hade vi en långtur där vi höll på i fyra till fyra och en halv timme. Jag fick solsting och var matt. Efteråt fick jag diarré. Samtidigt blev underläppen solbränd, säger hon.

Läkaren Fredrik Bendiksen gav Therese Johaug två salvor. Den första var mjukgörande och hade ingen effekt på såret.

– Den 4 september, på kvällen, var vi tjejer ute och åt hamburgare. Då rann det mycket blod i maten och jag behövde sitta med en servett för att hindra blodflödet.

Tänkte inte på att undersöka

Den sjufaldiga världsmästaren säger sig ha frågat rakt ut om den andra salvan, Trofodermin, var dopningsklassad, vilket läkaren Bendiksen ska ha sagt nej på.

– Jag öppnade förpackningen och det första som mötte mig var bruksanvisningen som låg i vägen för tuben. Jag tog ut den och såg att det stod på italienska. Jag kastade bruksanvisningen och förpackningen. Jag tänkte inte på att undersöka mer då jag tio minuter tidigare hade fått försäkring från Fredrik om att jag kunde använda den.

Mest berörd verkar Therese Johaug när hon berättar om ögonblicket då det går upp för henne att hon har testat positivt.

– Jag såg på telefonen att jag hade missat samtal från Vidar Löfshus (längdchef, reds anm). Jag såg samtidigt att jag hade fått meddelande från Antidoping Norge att jag hade fått ett lösenord som jag skulle använda till ett skrivskyddat dokument. Jag förstod ingenting först. Jag trodde först att något hade hänt med min familj så jag ringde snabbt tillbaka. Jag bara skrek i telefonen att han måste säga vad som hade skett, om någon hade dött. Då frågade han om jag hade fått meddelande från Antidoping Norge. Jag sa att jag hade fått ett lösenord och då sa han att han skulle komma till mig. Jag tog det där lösenordet och såg att jag hade testat positivt. Jag var i chock. Nils Jacob (pojkvän, reds anm) var i affären och kom upp och hörde bara att någon skrek.

Foto: TT
Therese Johaug och pojkvännen Nils Jacob Hoff.

Pojkvännen som studerar medicin fick Therese Johaug att förstå att det måste handla om krämen Trofodermin, och han började genast söka kontakt med landslagsläkaren Bendiksen.

Följ direktrapporteringen från förhöret här